Zadar

MONOPOLIST NA GRADNJU U GRADU ZADRU

Najnižu i posljednju ponudu za radove na Centru za mlade dostavio je Krekić Avangard

Otvorene su ponude za radove na preobrazbi vojarne Stjepana Radića u dugoočekivani Centar za mlade. Do jučer na Elektroničkom oglasniku javne nabave nije bilo niti jedne da bi danas, uoči samog otvaranja ponuda zakazanog u 11 sati, pristigle ukupne tri.

U Gradu Zadru danas su otvorene ponude za rekonstrukciju i nadogradnju zgrade u bivšoj vojarni Stjepana Radića u kojoj će se urediti Centar za mlade i proširiti Gradska knjižnica. Do jučer na Elektroničkom oglasniku javne nabave nije bilo niti jedne ponude da bi danas, uoči samog otvaranja zakazanog u 11 sati, pristigle ukupne tri.

Procjena vrijednosti za 14-mjesečni posao iznosila je 28.8 milijuna kuna, a splitski Brodomerkur prvi je u 7:15 sati predao ponudu i zatražio najviše - 32.081.913,83 kuna. U 7:40 sati stigla je druga ponuda i to zadarskog Lavčevića koji se za izvedbu radova natječe s iznosom od 29.791.462,21 kuna. Na oglasniku je zatim bilo mirno sve do 10:17 sati kada stiže iznenađenje. „Vidoviti" Krekić Avangard ponovno je najpovoljnijom cijenom, u iznosu od 28.792.600,12 kuna (35.990.750,15 kuna s PDV-om), zasjeo na vrh novog natječaja Grada Zadra. Najzaposlenija zadarska građevinska tvrtka kao da je znala što im se sprema u ovoj godini jer su krajem prošle godine oglasili potragu za čak pet voditelja gradilišta. Nakon Kneževe palače i TIC-a, Krekić Avangard nositelj je radova na Providurovoj palači, Centru Mocire te odnedavno i izgradnji osnovne škole na Novom Bokanjcu. Ispali su tek iz ponovljenog natječaja za dogradnju škole u Pločama - najmanjeg posla. Za sve dobivene kapitalne projekte ponude Krekić Avangarda stizale su posljednje i ispadale najjeftinije. Sve su to projekti u kojima je investitor Grad Zadar, a Krekić Avangard je očito dobio monopol na gradnju u Gradu Zadru.

Iako se radi o ekonomski najpovoljnijoj ponudi, javna nabava se zasniva na najnižoj cijeni koja nosi 90 bodova, što znači da je Krekić Avangard na putu da ovu godinu zaokruži s poslovima u vrijednosti od 130 milijuna kuna bez PDV-a kojeg plaća investitor. U najnovijem natječaju, nakon postupka pregleda i ocjena, donijet će se odluka o izboru izvođača radova.

Za projekt rekonstrukcije i nadogradnje Centra za mlade Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Gradu Zadru bespovratna sredstva u iznosu od 33.150.000 kuna.

Prenamjenom napuštene i derutne zgrade površine 4,5 tisuće m2 pored Gradske knjižnice, s kojom će se projektom povezati prolazom, dobit će se igraonica za djecu, prostori za radionice za osnovnoškolsku djecu, vježbaonica, dvorane za predavanje, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, caffe bar i slično. U prizemlju Centra bit će prostori za udruge, mlade i izvedbene djelatnosti i velika multimedijalna dvorana dok su na katu predviđeni uredski prostori za udruge.

Projektnu dokumentaciju davno je izradio zadarski Atrij koji je morao, a za to je i dodatno plaćen, uskladiti projekt i troškovnik s današnjim vremenom. Kako je Centar za mlade bio politički obećavan projekt, tako se dobila i građevinska dozvola, ali novaca nije bilo. Investicija je osigurana tek putem ITU programa EU fondova.

PRIKAŽI KOMENTARE (25)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA