Zadar

ZADARSKOM MATEMATIČARU PRVA NAGRADA NA NATJECANJU

Namik nastavlja s uspjesima i nakon odlaska u zagrebačku gimnaziju: peti u Europi!

Ove godine Namik je također dobitnik Oskara znanja, kao i nagrade Profesor Balthazar za vrhunske rezultate na natjecanjima koje je postigao kroz proteklu godinu

Zadarski matematičar Namik Agić nastavlja nizati uspjehe i nakon odlaska na školovanje u Zagreb. Na Europskom matematičkom kupu (EMC) ove su godine sudjelovale 23 zemlje, a Namik je među 256 sudionika zauzeo visoko peto mjesto sa 36 od 40 mogućih bodova, čime je zaslužio Prvu nagradu. Dobar rezultat imala je i Zadranka Stella Čolo, koja je osvojila 39. mjesto i Treću nagradu.

Namik trenutačno pohađa drugi razred XV. gimnazije u Zagrebu - MIOC i vrlo je zadovoljan poticajnim okruženjem koje vlada u školi. Na selidbu u Zagreb se odlučio nakon što je kroz osnovnoškolsko obrazovanje tri puta bio državni prvak iz matematike i jednom viceprvak. Profesori matematike iz XV. Gimnazije, koju zbog rezultata njezinih učenika na državnoj maturi drže najboljom gimnazijom u Hrvatskoj, u više su navrata razgovarali s obitelji o opciji odlaska u Zagreb.

- Nakon povratka s Juniorske balkanske olimpijade s Cipra, odluka je pala na XV.gimnaziju i kad sad pogledam u natrag mislim da je to bila odlična opcija. Ta škola je stvarno inkubator genijalaca s kojima se vrhunski radi i mislim da bi trebala biti uzor brojnim drugim školama, kaže njegova majka prof. Biljana Agić.

Europski Matematički kup (EMC) je matematičko natjecanje koje je udruga MNM pokrenula 2012./2013. godine za svoje učenike. Natjecanje je veoma korisno jer bez kvalifikacijskog procesa pruža svim zainteresiranim učenicima priliku da svoje znanje provjere i potvrde na međunarodnoj razini.

Rješavanje problema za obje kategorije traje četiri sata. U tom roku učenici imaju četiri problema, po jedan iz svakog od sljedećih područja: algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva. Problemi se pokušavaju razvrstati po poteškoćama. Po uzoru na pravila ostalih međunarodnih natjecanja, poput IMO-a, dopušteni su samo instrumenti za pisanje i crtanje. Zabranjena je uporaba tablica, računala i drugih instrumenata. U usporedbi s dosadašnjim rezultatima ovaj uspjeh je odličan jer su zadaci na ovom natjecanju po težini vrlo slični zadacima na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima (IMO, MEMO).

Ove godine također je dobitnik Oskara znanja, kao i nagrade Profesor Balthazar za vrhunske rezultate na natjecanjima koje je postigao kroz proteklu godinu. Što se nastavka tiče, trenutno se sprema za sljedeću razinu natjecanja iz matematike i fizike na koje se plasirao stopostotnim rezultatom iz oba predmeta. Također se priprema za nadolazeća međunarodna matematička natjecanja koja dolaze s proljećem.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA