Sport

ŠTO SE TO DOGAĐA U GRADU KOŠARKE?

Navijači Tornada zamijenili su Krešu Ćosića svojim novim herojem Slobodanom Praljkom

Policija je sinoć u velikom broju osiguravala utakmicu juniorske ABA lige koje se ovog vikenda igra u kultnoj dvorani Jazina.

Kada se prije nekoliko dana, na rođendan Krešimira Ćosića, velikana hrvatske i svjetske košarke, u dvorani koja nosi njegovo ime igrala utakmica ABA lige, mnogi su se prisjetili čovjeka koji je do posljednjeg dana u svom dobrom srcu nosio Zadar i promovirao ga diljem svijeta. Mnogi, ali ne i navijačka skupina Tornado, koja je umjesto Krešinog rođendana, koji pada na taj dan, slavi dan na koji se u haškoj sudnici ubio general Slobodan Praljak.

Umjesto mogućih prigodnih poruka "Zauvijek u srcu - Krešo 11", ili "Uvijek ćeš biti dio nas", ili barem kritičkih "Otkada nema Kreše, nema ni košarke u Zadru", Tornado je tako izvjesio Praljkovu sliku, herceg-bosansku zastavu i transparent "Pravedni ratniče zagrmi od gore, udari najjače nek zapjeni more, živiš zauvijek i vodi nas tvoj glas, čuvat ćemo svete domovine prag".

Zašto bi, pobogu, navijači jednog sportskog kluba odavali počast jednom ratnom generalu iz susjedne države umjesto ikoni svog najvoljenijeg sportskog kluba? Koji su motivi dolaska na utakmicu ove skupine? Jesu li došli kako bi pomogli svome klubu protiv Budućnosti i kakav je učinak trebala imati njihova poruka na motivaciju košarkaša na terenu?

Naravno da su to suvišna pitanja o skupini koja odavno nije "publika koja razumije košarku" ili "publika koja radi pritisak na protivnika i suce u ključnim trenucima utakmice". Tornadu je zapravo sama košarka manje bitna od samopokazivanja i pitanje je koliko bi nakon završetka utakmice njegovi pripadnici mogli reći o kretanju rezultata ili kvaliteti utakmice. Zasigurno bi više znali o tome u kojoj su minuti zapalili baklje, koga su (s političke "desnice") hvalili, a kojeg su nesretnika "uzeli na zub". Sociolog dr. Sven Marcelić kaže kako je korištenje tribina za promociju najčešće desnog političkog svjetonazora dobro dokumentirano i obrađeno.

- Navijačima je to prilika da pred većim brojem ljudi prezentiraju neke ideje koja nemaju nikakve veze sa sportom. Tribine su oduvijek bile politički poligon u kojem dominiraju desne političke poruke, odjeća i ikonografija koja koketira s nacističkim obilježjima. Čak i jedna Njemačka koja se želi distancirati od svoje prošlosti ima problema s navijačima, jer ih je teško kontrolirati u takvim situacijama, kaže Marcelić. Dobar dio ove populacije nema pristup medijskom prostoru, pa su im tribine jedina šansa da se njihov glas čuje.

Dok se obljetnice rođenja ili smrti Tornadovih heroja nisu poklapale s obljetnicama zadarskih velikana, to se moglo tumačiti standardnom navijačkom ikonografijom. No 26. studenoga 2018. godine zadarski navijači prebrisali su sjećanje na Krešimira Ćosića i pretpostavili ga osobi koja sa sportom nema nikakve veze.

Ovacije Praljku i na utakmici juniorske ABA lige

Policija je sinoć u velikom broju osiguravala utakmicu juniorske ABA lige koje se ovog vikenda igra u kultnoj dvorani Jazina. Osiguravamo sve utakmice prema procjeni, rečeno je u PU zadarskoj na pitanje je li sinoć bila utakmica visokog rizika. Igrala se utakmica KK Zadar i KK Crvene Zvezde. Jazine nisu bile užarene kao u doba kada su to bile one velike utakmice najvećih rivala, osim kada je upaljena bengalka.

To je jedini incident kojeg je zabilježila zadarska policija. Priveden je 17-godišnjak i protiv njega je podignut optužni prijedlog zbog prekršaja zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Bacanje kovanica i upaljača na teren nije spriječeno, a niti kažnjeno kao i uzvikivanja Slobodan Praljak. Kakvi su to sportski heroji novih generacija zadarskih navijača?!

PRIKAŽI KOMENTARE (121)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA