Zadar

JE LI PARKING STARI, NOVI PROBLEM?

Neizvjesna prodaja zgrade Socijalnog, nepotvrđena kupnja prostora na Murvičkoj

Prije točno godinu dana Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) te Zavod za mirovinsko osiguranja objavili su javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju zgrade socijalnog.

ZADAR- Prije točno godinu dana Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) te Zavod za mirovinsko osiguranje objavili su javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju zgrade "Socijalnog" u Šimuna Kožičića Benje.

Javnost nikada nije doznala koliko je stiglo pisama namjere, tek su nam „transparentno" iz uprava oba fonda odgovorili kako je potvrđen interes. U listopadu je objavljen natječaj za kupnju novog poslovnog prostora u koje će se smjestiti 150 službenika. Neslužbeno se već znala kako se radi o stambeno-poslovnom kompleksu Tvornice kruha. Hoće li doznati nešto više o tom povijesnom iseljenju državne službe iz Grada na Murvičku ulicu, teško s obzirom na odgovore koje smo dobili od glasnogovorničke službi oba fonda.

Na ista pitanja, prvi je odgovor stigao iz HZZO-a:

„Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Zadarska županija suvlasnici su poslovne zgrade u Zadru, Š. Kožičića Benje 2, te su s obzirom na loše stanje zgrade potrebna financijska sredstva za rekonstrukciju zgrade.

Poslovna zgrada je nepristupačna (automobili joj ne mogu pristupiti). Suvlasnici su nakon izvršene procijene tržišne vrijednosti zgrade i predinvesticijske studije isplativosti (rekonstrukcija poslovne zgrade u odnosu na kupnju novog poslovnog prostora), odlučili da je ekonomski isplativije i svrhovitije prodati postojeću poslovnu zgradu, ali tek nakon što HZZO i HZMO pronađu odgovarajući poslovni prostora za smještaj svojih stručnih službi u Zadru.

Stoga je dana 22. listopada 2018. godine objavljen Javni poziv za prikupljanje pisanih ponuda za kupnju nekretnine u Zadru, na internetskim stranicama HZMO-a i HZZO-a, te u Jutarnjem listu i Zadarskom listu.

Na Javni poziv pristigla je Ponuda trgovačkog društva Centar d.o.o. iz Zadra koja udovoljava uvjetima iz Javnog poziva.

Konačna odluka o prihvaćanju odnosno neprihvaćanju navedene Ponude još nije donesena od strane HZZO-a niti HZMO-a.

Napominjemo, da je prilikom kupnje poslovnog prostora obvezna i kupnja parkirnih garažnih mjesta po kriteriju za urede 3 PGM/100m2 GBP, s time da će HZZO i HZMO osigurati parkirna mjesta za invalide i invalidne osobe, dok će ostali korisnici usluga HZZO-a i HZMO koristiti parking na javnoj površini ili garaži, što će samostalno plaćati."

Dan poslije stigao je odgovor iz Mirovinskog:

"Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavili su javni poziv za prikupljanje pisanih ponuda za kupnju nekretnine - poslovnoga prostora u Zadru, za potrebe rada i smještaja stručnih službi oba zavoda. Postupak kupnje nekretnine još nije okončan, radi čega nisu niti donesene odgovarajuće odluke o kupnji.

Također, natječaj za prodaju postojeće poslovne zgrade u Ulici Šimuna Kožičića Benje 2 na Poluotoku, pokrenut će se ako se postigne dogovor između suvlasnika zgrade o njezinoj prodaji", odgovor je HZMO-a.

Iz ovakvih odgovora zaključak je kako fondovi nemaju novca za obnovu postojeće zgrada, ali imaju za kupnju novog prostora. Dok je parkiranje glavni razlog seljenja, pristup motoriziranim građanima na budućoj lokaciji tek je nemoguća misija. I treće - ali najvažnije, uopće se ne zna se hoće li se i kada uistinu prodati zgrada „Socijalnog".

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA