Zadar

PROSLAVLJENA 25. GODIŠNJICA OSNUTKA OPĆINE BIBINJE

Neki problemi su samo bibinjski, a novci za to su u Zagrebu

Odlična suradnja koju smo imali i imamo sa županijom i ministarstvima u Zagrebu donijela je u Bibinje neke projekte, a neki poput pruge su još na čekanju, rekao je Ivan Šimunić

Nakon održavanja mise zadušnice za Franka Lisicu, te polaganja vijenaca na njegovom grobu i centralnom križu novog groblja u Bibinjama održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Bibinje.

Pjesmom Klape Bibinje koja je uveličala proslavu 25. godišnjice osnutka i uspješnog napretka općine Bibinje otvorena je svečana sjednica Općinskog vijeća. Brojne goste pozdravio je predsjednik općinskog vijeća Ivan Šimunić koji je kratko podsjetio na 2. svibnja 1991. godine kada je poginuo Franko Lisica koji je dao je život za obranu Hrvatske. Prisjetio se svih bibinjskih heroja Zvonimira Sikirića, Mladena Bugarije Cukija, Alfreda Lisice i Dragana Lisice Take, te istaknuo kako su Bibinjci ovaj dan odabrali kao dan svoje Općine jer je taj dan jednako važan ne samo za Bibinje, već i za cijelu Hrvatsku.

- Franko je bio druga žrtva Domovinskog rata, a istog tog dana poginulo je u Borovu naselju kod Vukovara 12 hrvatskih redarstvenika. Franko ujutro, oni poslijepodne. Bio je kišovit dan, tmuran u cijeloj Hrvatskoj. Bibinjci se nisu predali, ni onda ni danas. Kao i svaka bibinjska obitelj i naša općina nema velik proračun, ali puno radi i svojim radom, iako sa skromnim sredstvima uspijeva raditi velike stvari. Općina je mjesto koje ima zakonske obveze (vrtići, nerazvrstane ceste, rasvjeta, prostorno planiranje, uređenje mjesta, vodovod, kanalizacija, groblje, plaže obale, reciklažno dvorište, dječja igrališta itd.) i za to ima određene novce. Naši problemi, naši novci. Ali neki problemi su samo naši, a novci za to nisu kod nas. Npr. Jadranska magistrala i cestovni ulazi su u mjesto su državna nadležnost, i novci su u Zagrebu. Zato je važna vertikala vlasti. Odlična suradnja koju smo imali i imamo sa županijom i ministarstvima u Zagrebu donijela je u Bibinje neke projekte (novi ulaz), a neki projekti su još na čekanju (kao što je pruga) - rekao je Šimunić.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Načelnik Bruno Bugarija govorio je o završenim projektima, o onima koji su u realizaciji i onima čija provedba kreće završetkom određenih zakonskih procedura. Također, nagradio je Grbom Općine medicinsku sestru Vinku Kero koja je svojim dugogodišnjim predanim i zapaženim radom u zdravstvenoj djelatnosti tj. sestrinstvu, na nesebičan i požrtvovni način pomagala svim svojim pacijentima.

- Ona svoj cjeloživotni rad u zdravstvenoj djelatnosti, nastavlja i po odlasku u mirovinu, te velikodušno do danas pomaže starim i bolesnim mještanima. Ovo je zahvala i priznanje za sve što je kao zdravstveni djelatnik učinila za svoje pacijente, i velika pohvala za doprinos koji još uvijek daje prema svima onima kojima je pomoć potrebna - rekao je općinski načelnik Bruno Bugarija.

Uz brojne načelnike susjednih općina s prostora Županije, svečanosti je prisustvovao i Župan Zadarske županije Božidar Longin, kao posebni izaslanik premijera Plenkovića koji je u svom govoru istaknuo važnost luke Gaženica ali i važnost izmještanja željezničke pruge iz naseljenog dijela Bibinja.

- Prevrijedno je zemljište uz more da bi tuda prolazila pruga - istaknuo je Župan.
Općina je nagradila i učenike Osnovne škole; Luku Bralića za sudjelovanje na državnim natjecanjima iz matematike, geografije, te Luciju Lisicu za sudjelovanje na državnoj smotri iz likovne kulture. Također, nagrađeni su svi učenici koji su sudjelovali na brojnim županijskim natjecanjima i postigli zapažene rezultate i to jednodnevnim izletom u Split. Nagrađeni učenici, njih 31, posjetit će Mediteranski festival knjige i u sklopu festivala sudjelovat će na dvije radionice: "Robotika je baš za mene" i "Radionica ilustriranja knjiga i slikovnica".

Načelnik je nagradio i Manuela Lonića, Mira Sekulu, Jakova Vuicu i Lorenca Lisicu koji su ostvarili zapažen uspjeh na natjecanju za programere početnike, te napravili aplikaciju za ocjenjivanje svojih profesora.

Dani Općine Bibinje nastavljaju se 5. svibnja akcijom čišćenja podmorja koju tradicionalno provodi Ronilački klub Sv. Roko, u nedjelju 13. svibnja održava se manifestacija Bibinje stvara u Lucinoj butigi na kojoj će se okupiti bibinjski umjetnici. U ponedjeljak, 21. svibnja u Osnovnoj školi Stjepana Radića otvorit će se izložba ˝Fotografije i dokumenti 112. Brigade HV-a˝, dok će se na Dan Bibinjskih branitelja, 22. svibnja položiti vijenci za sve poginule branitelje na novom groblju, te se očekuje podizanje hrvatskog stijega na brdu Križ u 9:30 sati čim završavaju Dani Općine Bibinje.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA