Biznis

PROPADA POSLOVNO CARSTVO PAŠKOG PODUZETNIKA

Nevenu Badurini produžen pritvor, Ostrea u stečaju zbog 10,6 milijuna kuna duga

Privremena stečajna upraviteljica će ispitati ima li stečajni dužnik imovine u dovoljnoj vrijednosti da bi se mogli pokriti troškovi postupka i dijelom vjerovnici.

Nevenu Badurini, bivšem direktoru i vlasniku Ostree, privedenom u listopadu prošle godine zbog sumnje na počinjenje vipe kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, produžena je mjera zadržavanja u pritvoru na još tri mjeseca.

- Nevenu Badurini je produljen istražni zatvor zbog onih razloga zbog kojih je prvotno bio određen za daljnja tri mjeseca. Istragu provodi Županijski državni odvjetnik u Zadru, odgovorio nam je na upit glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković. Razlozi za zadržavanje su opasnost od ponavljanja djela i mogućeg utjecaja na svjedoke.

Dok je Badurina u pritvoru, tvrtke kojima je upravljao na rubu su propasti, iako se iz njih formalno povukao. Trgovački sud tako je izvijestio kako je Lovorka Juranović iz Rijeke imenovana za privremenu stečajnu upraviteljicu društva Ostrea iz Stankovaca. Financijska agencija je nedugo nakon privođenja Badurine dostavila Trgovačkom sudu u Zadru prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Ostrea je u tom trenutku imala 10,6 milijuna kuna neplaćenih obveza u neprekinutom razdoblju od 120 dana te 34 zaposlenika.

Na sud je kao zakonski zastupnik tvrtke pozvan Petar Kovačević iz Kaštel Štafilića koji je odlukom Skupštine 9. listopada imenovan novim direktorom, no on se nije odazvao pozivu suda radi davanja potrebnih obavijesti o imovini i drugim okolnostima za donošenje odluke o stečaju. Privremena stečajna upraviteljica će ispitati ima li stečajni dužnik imovine u dovoljnoj vrijednosti da bi se mogli pokriti troškovi postupka i dijelom vjerovnici.

I druga tvrtka kojoj je Badurina bio direktor do listopada prošle godine, Luna hotel d.o.o. iz Stankovaca, došla je na rub stečaja. Trgovački sud pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnoga postupka nad tom tvrtkom nakon što su zahtjev za njim podnijeli Hrvatska poštanka banka, Ministarstvo financija, Kadus d.o.o. i Apricot d.o.o.Utvrđeni iznos dugovanja prije pokretanja stečaja bio je 5,8 milijuna kuna.

Podsjetimo, Badurinu se sumnjiči  da je u više navrata i bez ikakve valjane osnove sa žiro računa Ostree podignuo 48 milijuna kuna državnih potporama i poticajima koje su trebale služiti za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. Sumnja se da je s partnerima u razdoblju od 2003. do 2018. preko Ostree i tvrtki iz Zagreba i Samobora izvukao ukupno oko 68 milijuna kuna.

PRIKAŽI KOMENTARE (7)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA