Zadar

ZAŠTO SU ODBILI POZIV STRUKOVNOG SINDIKATA

Nezavisni sindikat ne želi podržati prosvjed pomoraca Jadrolinije u Gaženici

Dana 06.09 i 08.09 2019. zaprimili smo vašu obavijest i poziv na prosvjed koji bi se trebao održati do kraja mjeseca rujna u luci Gaženica u Zadru.

Po završetku glavne turističke sezone, sindikalno organizirani pomorci Jadrolinije najavili su 20. rujna štrajk upozorenja u Gaženici.

I dalje smatraju da su potplaćeni, kako njihovi kapetani, odnosno zapovjednici na brodovima tako i mornari čija je osnovna plaća 3.200 kuna. I dok Sindikat pomoraca Hrvatske predlaže Upravi Jadrolinije da se zaposlenicima obračunava paušalna naknada za prehranu od 416 neoporezivih kuna mjesečeo, Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske, na poziv na prosvjed od strane Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije, javno je odgovorio NEĆEMO.

A zašto, obrazložili su u svom priopćenju kojeg potpisuje tajnik NSPPBH Božidar Milić:

"Dana 06.09 i 08.09 2019. zaprimili smo vašu obavijest i poziv na prosvjed koji bi se trebao održati do kraja mjeseca rujna u luci Gaženica u Zadru.

U prvome dopisu, odnosno obavijesti od 06.09, obavijestili ste nas o namjeri održavanja prosvjeda te ste u istoj obavijesti naveli kako u nekoliko navrata niste uspjeli razgovarati s rukovodećim kadrom Društva Jadrolinija o gorućim pitanjima koji tište pomorce Jadrolinije.

Smatramo da Vam je poznata činjenica kako Nsppbh u Radničkom vijeću ima svih 11. članova kao i Predstavnika radnika u Nadzornom odboru te Vam je isto vjerujem poznato da sm❑ preko tih institucija unutar Društva upoznati sa većinom procesa koji se vode u postupku upravijanja ili savjetovanja s odlukama poslodavca o svim pitanjima koji se odnose na prava položaj radnika Jadrolinije, pa tako i pitanja plaća pomoraca i ostalih radnika.

U situaciji u kojoj se sada nalazimo ne vidimo opravdan razlog za pokretanje prosvjeda, obzirom na činjenicu o postignutim rezultatima u pregovorima i dogovorima s posiodavcem u protekle dvije godine, od kada je imenovana nova uprava Jadrolinije .
Bio bih slobodan navesti neke od ostvarenih rezultata realiziranih uz pomoć socijalnih partnera, Radničkog vijeća i Predstavnika radnika u Nadzornom odboru.

Po preuzimanju dužnosti, Nova uprava Jadrolinije odmah je sa sindikatima dogovorila i povećala plaće za 5%, nakon deset godina što se plaće nisu mijenjale. Ukinut je dio Protokola o plaćama pomoraca po kojem se pomorcima prekidalo radno vrijeme više puta u jednom danu, a to je ujedno bio i jedan od glavnih razloga za osnivanje Nsppbh, primljena je preko 160 pomoraca i radnika na kopnu u staini radni odnos, prvi put ove je godine ispladena Uskrsnica u iznosu od 1000 kn. Regres ili nagrada za prvu polovicu godine je isplaćen u visini od 2000 kn( do sada je isplaćivano 1000 kn ). Šalterskim djelatnicima su izjednačeni koeficijenti te im se isplaćuju troškovi putovanja na udaljena radna mjesta, navodi se među ostalim u opširnom obrazloženju.

- lz svega navedenoga je nedvojbeno da poslodavac želi i sudjeluje u procesu pregovaranja NKU-a, te da je isti povećao plaće i najavio ponovno povećanje. lsto tako i nadležno ministarstvo je spremno pomoći u rješavanju pitanja plaća pomoraca Jadrolinije. lz toga razloga moje mišljenje je kako Nsppbh ne bi trebao podržati najavljeni prosvjed u Gaženici te smatram da će najavljeni prosvjed samo dodatno otežati pregovore i dogovore o povećanju plaća, a što je za vjerovati svima zajednički interes, ističe se na kraju otvorenog odgovora sindikata na poziv na prosvjed u organizaciji drugog sindikata.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA