Zadar

POLICIJA ZAUSTAVILA, A SUD KAZNIO MLADIĆA

Nije imao vozačku, ali je morao prodati auto; odveo se do kupca, popio par piva u kafiću i...

Popio je u kafiću, kako je naveo, dva-tri mala piva, a da nije večerao nakon posla

Dvadesetčetverogodišnjaku sa šireg zadarskog područja izrečena je kazna od 10.000 kuna zbog upravljanja automobilom za vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola. U istom postupku oslobođen je krivnje od vožnje u alkoholiziranom stanju jer policijski službenik nije sačekao 15 minuta pa ga onda testirao - u slučaju kada nije navedeno vrijeme konzumacije potrebno je pričekati jer postoji mogućnost da je bila manja od utvrđene, ako je konzumirao alkohol neposredno prije mjerenja.

Okrivljenik je u pisanoj obrani naveo da nije sporno da je učinio prekršaj. Naime, tog dana je došao s posla oko 22 sata te ga je nazvao poznanik i pitao prodaje li još svoj stari automobil. Htio ga je prodati i kupiti nešto bolje budući da radi u Zadru i dnevno prelazi oko 70 kilometara. Kada ga je pitao može li doći do Biograda da ga pogleda nije ni razmišljao kako mu je već prije oduzeta vozačka dozvola. Rekao je kako se nalazi u teškoj financijskoj situaciji i potrebna mu je svaka kuna da se pokrene i pokuša svoj život okrenuti na bolje.

Otišao je i našao se s kupcem koji je pogledao automobil, ali nije na kraju bio zainteresiran za kupnju. Popio je u kafiću, kako je naveo, dva-tri mala piva, a da nije večerao nakon posla. Smatra da je količina promila koju je napuhao prevelika zato što je samo nekoliko minuta prije puhanja popio malu količinu alkohola. Žao mu je zbog učinjenog prekršaja i nespretnog spleta okolnosti, ali moli da mu se smanji kazna jer mu je visokom novčanom kaznom ugrožena životna egzistencija. Istaknuo je i kako je prisiljen koristiti automobil jer nema redovne autobusne linije kojom bi mogao putovati na posao, a trenutna situacija mu je takva da mora zadržati svoje radno mjesto.

Sud je na strani mladića kao olakšavajuću okolnost cijenio priznanje prekršaja, dok je kao otežavajuću okolnost našao da je osuđivan za prometne omogućivši mu plaćanje kazne u šest obroka.

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA