Kultura

29. SVIBNJA U HNK

Nikolina Dugač zadarska Carmen u premijeri Piruete

Kao i svake godine, Baletna Udruga „Pirueta" svoju završnu baletnu produkciju prezentira premijerno u HNK Zadar 29. svibnja 2018. godine u 18 sati.

Kao i svake godine, Baletna Udruga „Pirueta" svoju završnu baletnu produkciju prezentira premijerno u HNK Zadar 29. svibnja 2018. godine u 18 sati. 

Predstavlja virtuozni balet „Carmen" zajedno sa svojih 100-tinjak polaznica. Sama realizacija našeg projekta obuhvaća izradu i šivanje plesnih kostima, izradu i nabavu rekvizita te na kraju samu izradu scene za balet Carmen za koju je zaslužan Dragan Sinovčić. Ovog su se kapitalnog djela antologijske baletne literature i zahtjevnog repertoara prihvatile sve polaznice Piruete. 

- Svakako da to nije bio nimalo lak zadatak, no nakon devet godina djelovanja udruge htjeli smo napokon predstaviti nešto iz klasičnog baletnog repertoara, a što zaista rijetko imamo priliku vidjeti i doživjeti na zadarskim kazališnim daskama. Balet obiluje i solo dionicama najekspresivnijih polaznica Piruete koje će pokazati svoje kvalitetno plesno umijeće i držanje scene u svakom trenutku. Balet Carmen postavljen na glazbi virtuoznog Georgesa Bizeta jedan je od razloga i uspjeha samog baleta. Stoga i kažu da njegova glazba oduzima dah, a zašto je tomu tako upravo su emocije koje ona pobuđuje i koje prodiru duboko u srce. Carmen u 50 minuta trajanja predstave nudi publici više emocija nego trosatni mjuzikl. Sjedinjuje dva svijeta i dvije filozofije koje publika doživljava kroz nizanje plesnih aktova, konzervativnu i libertarijansku, poručuje iz Baletne udruge. 

Baletna Udruga „Pirueta", jedina u gradu Zadru nudi jedinstvenu akademsku vrst plesnog i općescenskog obrazovanja po svjetskim kriterijima i standardima. Baletna je edukacija u potpunosti profesionalna i primjerena plesačima svih dobi i uzrasta i nivoa plesnih vještina. Idejna začetnica te voditeljica Piruete jest Vinka Zekić, klasična akademska balerina i koreografkinja koja je svoje tjelesno umijeće brusila na prestižnoj rimskoj Akademiji Nazionale di danza te u Balleto di Roma. Iza nje je bogata dugogodišnja plesna karijera u Italiji, zemlji u kojoj se školovala pa je tako bila i solistica unutar Spellbound dance company u teatru Renato Greco, kao i u brojnim manifestacijama na talijanskoj nacionalnoj televiziji Rai TV. Do sada je održala brojne seminare edukativnog karaktera u odreda najvećim plesnim centrima širom čitave Italije. Isto tako, osnivačica je plesnog natjecanja „Solo art", natjecanja u čak pet plesnih kategorija. Neki od njih su talent godine, najbolji scenski nastup te nagrada za izvrsnost izvedbe. Svojim održavanjem natjecanje je do sada dokazalo visoku kvalitetu i izvrsnost osnovne koncepcije i ideje svoje osnivačice Vinke Zekić. Tri naše polaznice osvajale su posebne nagrade na državnom natjecanju „Treps" u Zagrebu. Zlatne medalje i prestižne nagrade od kojih Lucija Šušić nagradu za talent godine i Tea Drvosek nagradu za izvrsnost izvedbe u koreografiji Vinke Zekić. Nikolina Dugač također je osvojila zlato na „Solo Art" u kategoriji moderni balet.

U baletu Carmen plešu:

Don Jose - Zane Eškinja
Carmen - Nikolina Dugač
Ciganku - Marta Petrić
Spanich solo varijaciju - Valerija Vojvodić
Bika - Marta Fuštin
Smrt - Antonia Skračić
Gosti su: Karolina Šic, „Drama plus", vokal - Franciska Ružić
Kostimografija: Ada Duka
Oblikovanje svijetla: Frane Papić
Oblikovanje tona: Mate Petričević
Izrada scene: Dragan Sinovčić

Pokrovitelji projekta su Zadarska županija, Dentex, AplusD studio, 057 radio, Mreža TV.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA