Sport

ZADRANIN NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA

Nikpalj: Guramo bob i čekamo da pilot viče "Koči"!

Hrvatska bob reprezentacija na Olimpijadu u Južnu Koreju odlazi prvi put s dvije posade, s bobom četverosjedom i bobom dvosjedom. Izbornik i direktor reprezentacije Ivan Šola, pilot Dražen Silić iz Pule, Benedikt Nikpalj iz Zadra, Antonijo Zelić iz Drniša i tehnički direktor reprezentacije Damir Novoselac predstavili su se jučer u Splitu, izvijestio je Index.hr.

"Mi smo peti put izborili nastup na Olimpijskim igrama. Naš put kroz kvalifikacije išao je kroz Američki kup. Kvalifikacije su trajale tri mjeseca, u Americi smo proveli puna dva i pol mjeseca na najopasnijim stazama. Tu smo vidjeli priliku za kvalitetniji rezultat. Ostvarili smo povijesni uspjeh, imamo i bob dvosjed na Olimpijskim igrama", kazao je izbornik Šola.

Dražen Silić, pilot boba, došao je iz atletike, imao je solidne rezultate na 400 metara.
"Htio sam vidjeti kako je to. Provozao sam se jednom sa Šolom. Rekao mi je da bih mogao postati pilot jednog dana. Što je on to vidio, do danas mi nije jasno. Iskreno, nisam očekivao da ću biti pilot. Nisam se nikada ničim sličnim bavio. Nisam došao iz moto sporta, najbrže što sam vozio bio je bicikl. Išao sam iz znatiželje, zanimalo me", otkrio je Silić.
Evo što je rekao o američkim kvalifikacijama.

"Bilo je jako naporno. Teško je zajedno živjeti u Americi tri mjeseca. Bilo je ozljeda i teških trenutaka. Ali uspjeh nam je sada još draži. Kvalifikacije su bile naporne. U četvorci smo računali da imamo dobre šanse, a dvosjed nam je ispao kao nagrada. Odradili smo ga kao trening", kazao je Silić.

"Studirao sam u Splitu, a bob savez je u Splitu. Gurači se najviše oslanjaju na pilota. Naš dio je start, ostatak treninga provodimo na atletskim stazama i teretanama. Guramo tih 40-ak metara, dajemo sve od sebe i pričekamo da pilot viče: Koči!", kazao je Nikpalj koji će sa Silićem nastupiti u bobu dvosjedu.

"Priključio sam se bobu prije dvije sezone. Počeo sam trenirati s izbornikom Šolom. Došao sam iz atletike, Šola me pozvao da pokušam gurati bob da vidimo kako će ići. Naš zadatak je izgurati prvih pedeset metara, uskočiti unutra, a onda što Bog da dolje, samo da je pilot dobre glave i doveze to do kraja", kazao je Zelić.

"Naše kvalifikacije i plasman ravne su medalji jer top 30 posada ide na Olimpijske igre. 80 pilota je u konkurenciji. Morate biti na opasnim stazama, ne smije biti prevrtanja. Reprezentacija Srbije koja je objektivno možda i bolja od nas, nije se uspjela kvalificirati, Talijanima je dvosjed ostao kući iako imaju stazu u Torinu, Rumunji čekaju kvotu, Poljska je ušla s dvosjedom, za četverosjed čekaju hoće li netko odustati. Mi smo ušli direktno. Ponosni smo na to", rekao je Šola.

Novinare je zanimalo što bob reprezentacija očekuje na Olimpijadi. Kakav bi ih rezultat zadovoljio?

"Iskreno ne znamo što očekivati od Koreje. Nismo bili nikada tamo, ne znamo stazu. Lani je bio Svjetski kup, nismo nastupili, bili su i treninzi, ali koncentrirali smo se na kvalifikacije u Americi, prva trka bila je u Whistleru, ona je poznata kao staza smrti. Tamo je i zavoj fifty-fifty. 50 posto je šansi da ćete se prevrnuti. Zadnja trka bila nam je u Lake Placidu, najzahtjevnija je to staza. Bilo je hladno, tvrdi led, bob manje sluša i postiže se veća brzina. Na kraju se isplatilo. Ispalo je da smo dobro odlučili jer smo najviše bodova skupili na toj stazi. Tamo su bile i poznatije posade. Dok su se prevrtali, mi smo uspjeli odraditi vožnju bez prevrtanja", otkrio je Silić.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA