Kultura

LJEPOTA RAZLIČITOSTI

Ninsko kulturno ljeto otvoreno izložbom Art Foruma Zadar

Građani i brojni posjetitelji Nina izložbu će moći razgledati svakim danom do 4. srpnja

„Ljepota različitosti" naziv je izložbe kojom je u okviru Ninskog kulturnog ljeta 2019. u ponedjeljak 24.06. u galeriji Višeslav, ninske rustikalne Barokne kuće, uz nazočnost brojnih posjetitelja i uzvanika, svoja likovna djela predstavilo čak 35 umjetnika/ca, što domaćih, što inozemnih, što je ovom kulturnom događanju, kojim je službeno otvoreno i Ninsko kulturno ljeto, dalo epitet multikulturalnosti.

Autore izlagače koji djeluju u okviru likovne udruge Art Forum Zadar, kao i sve ljubitelje likovne umjetnosti pozdravila je dipl. pov. umjetnosti Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu, te istaknula kako sam naziv izložbe govori o sinergiji različitih tema, kompozicija, kolorita, te slikarskih tehnika, ujedinjenih u skladan spoj postava koji se po prvi put predstavlja ninskoj javnosti.

Govoreći o konceptu izložbe, jedan od autora, likovni umjetnik i teoretičar, prof. Boris Žuža istaknuo je kako bi bez umjetničkog stvaralaštva, svijet izgledao nedorečen i besmislen. „Bit i smisao ljudske egzistencije postao bi upitan. Istinski stvaratelji oblikujući idejnu sferu, materijaliziranjem u formi umjetničkih djela, ustrajno obogaćuju životnu stvarnost. Svako istinski osmišljeno djelo zrači autentičnošću iskaza u protivnom postaje obična preslika. Mogućnost neke stvari u osnovi je i zagonetka njezine biti. Iskorak k tajnovitom osluškivanju energije koja ispunjava prirodu i tajna kozmičkog univerzuma početak je stvaranja iz sebe i početak približavanja višim sferama misaonosti."

U samoj konačnosti, Žuža je istakao misao najpoznatijeg riječkog slikara 20. stoljeća Romola Venuccija (1903.-1976.) „Umjetnik mora stvarati, kreirati i transformirati stvarnost kroz svoju vlastitu duhovnu prizmu jer umjetnost je ljudska ispovijest onoga koji stvara."

U ime svojih kolega Boris Žuža zahvalio se organizatorima izložbe Gradu Ninu i Marijani Ramov, te iskazao zadovoljstvo fluidnošću i ambijentalnim sklopom spomenika kulture u kojem se izložba predstavlja.

Izložbu - art promociju „Ljepota različitosti" otvorila je viša savjetnica za kulturu Grada Marijana Ramov, naglasivši kako će građani i brojni posjetitelji Nina izložbu moći razgledati svakim danom do 4. srpnja te čestitala svim autorima i izlagačima na predstavljanju ninskoj javnosti kao i pjesnicima Branku Antunoviću te Slavici Maričić koji su autorskim stihovima i poeziji u pratnji Milana Ciglara na gitari, upriličili ovu iznimnu predblagdansku večer.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA