Zadar

VIJEĆNICI TRAŽE SANKCIJE, A ŽUPAN POZIVA U ŠETNJU

Nova prijava protiv Renate Peroš zbog zapošljavanja u Narodnom muzeju Zadar

Aktualni sat današnje sjednice Županijske skupštine ponovno je obilježio rad ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš.

Aktualni sat današnje sjednice Županijske skupštine ponovno je obilježio rad ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Renate Peroš.

Sve je započelo s primjedbom Radoslave Gregov (SDP) koja je istaknula kako su pravila prekršena i na prošloj sjednici kod davanja suglasnosti za v.d. mandat ravnateljice županijske kulturne ustanove jer su vijećnici u isti tren odlučivali o dvije stvari - razrješenju i imenovanju. U više navrata oporbeni vijećnici tražili su od župana Božidara Longina reakciju na pravomoćnu osuđujuću presudu Prekršajnog suda u Zadru kojom Narodni muzej mora platiti 72 tisuće kuna novčane kazne zbog pogrešaka u zapošljavanju Davida Ricova - zakašnjele prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje te izdavanja potvrde o radu.

- Kad je pokrenut postupak Vi župane i pročelnik Šimunić ste izjavili da ćete javnost detaljno izvijestiti o slučaju i sankcijama nakon pravomoćne odluke suda. Ona je donesena, a vi to niste napravili. Peroš se pravda nekakvom nehotičnom omaškom. Sada su svi vijećnici dobili dopis u kojem su obaviješteni da je protiv Renate Peroš podignuta prijava za isti krimen koji je napravila kod zapošljavanja Davida Ricova. Ovaj put se radi o članici njezine uže obitelji -  sestrični Mihaeli Skledar. Garantiram da će taj postupak završiti osuđujućom presudom. Što će ovaj put reći Peroš? Možda kao Britney Spears u pjesmi "Ups I did it again". Mene župane zanima hoćete li više nešto poduzeti u svezi Peroš, njezine poslovne nesposobnosti i kada? Ili možda namjeravate iz svog džepa sanirati štetu koju nanosi Narodnom muzeju?, pitao je Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih. 

Kako doznajemo, vijećnici su uoči sjednice dobili dopis od Milana Drače, protukandidata Peroš za ravnateljsko mjesto. On  je sumnju u nove nezakonitosti u muzeju prijavio nadležnim institucijama.

- Župane, ona Vas nije dovela na vlast, niste joj ništa dužni. Kad se nešto loše naslijedi, toga se brzo odreknemo, nadovezao se HNS-ov Milan Stojanov. 

Longin je na brojna pitanja oporbe odgovorio pozivom na organiziranu šetnju Narodnim muzejom.

- Pitanje nije glasilo hoćemo li posjetiti muzej, nitko nas ne treba kao djecu voditi. Žalba je samo kupovanje vremena da se ne sankcionira Peroš, replicirala je Suzana Jakovac (SDP) dodajući kako je ovakvo ponašanje vrlo nekorektno prema građanima. Raspravu je zaključila Gregov koja je Peroš okarakterizirala kao "simbol političke korupcije i nezakonitog rada".

PRIKAŽI KOMENTARE (18)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA