Kultura

TRIDESETO IZDANJE

Novi broj velikim srebrom nagrađenog Zadarskog filatelista

Hrvatsko filatelističko društvo Zadar objavilo je novi broj svojeg glasila Zadarski filatelist br. 30, u kojem gg. Viskovići nastavlja prikaz poštanske službe na teritoriju današnje Hrvatske, s posebnim naglaskom na prvu austrijsku vladavinu Dalmacijom (1797. - 1805.)

Hrvatsko filatelističko društvo Zadar objavilo je novi broj svojeg glasila Zadarski filatelist br. 30, u kojem gg. Viskovići nastavlja prikaz poštanske službe na teritoriju današnje Hrvatske, s posebnim naglaskom na prvu austrijsku vladavinu Dalmacijom (1797. - 1805.). Detaljno pišu o prvom javnom poštanskom uredu u Zadru i Dalmaciji (otvoren je 1. srpnja 1797. na današnjim Bedemima zadarskih pobuna na Muraju, gdje se nalazi hotel) te o poštanskom povezivanju Zadra s Bečom i ostatkom države.

Igor Černigoj piše o poštanskim sandučićima - Europa - kolijevka poštanskog sandučića - njihovim vrstama, razvoju i povijesti. Od kutija, bačava, mornarskih cipela, kamena do prvog sandučića 1653. Interesantna je njihova boja, njihov izgled i marketing. Česta je žuta u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Švicarskoj, Švedskoj i Španjolskoj; manje zastupane su narančasta (Island), zelena (Irska), crvena (Belgija, Danska, Mađarska, Italija, Poljska, Nizozemska i Velika Britanija). U Velikoj Britaniji sandučići nose inicijale vladara, popularni su kao predmet sakupljanja i ukrašavanja vrtova i ureda; rado se kradu. Amerikanci ih rabe od 1850.; prvi su bili crvene i zelene boje, zatim sivo-zelene, a od 1971. tamnoplave.

Černigoj izvješćuje i o novoj prigodnoj omotnici u povodu 25 godina Zadarskog lista te o tome što su drugi pisali o nama povodom prve veće filatelističke izložbe nakon Drugog svjetskog rata priređene 1953. u Domu kulture (Kneževoj palači). 

Ante Murn u naslovu Hrvatska književnost na markama Republike Hrvatske (u svom 4. nastavku) prikazuje Hanibala Lucića (1485. - 1553.), pjesnika i dramatičara iz hvarskoga književnog kruga. Autor je ljubavnog kanconijera Pisni ljuvene (22 pjesme) koji se smatra jednom od najboljih zbirki ljubavnoga pjesništva u starijoj hrvatskoj književnosti. Njegova drama Robinja potresna je priča iz hrvatske povijesti (koja je bila aktualna i u Lucićevo doba), drama o ljubavi koju je hvarska publika itekako prihvaćala.

Diploma i velika srebrna medalja za časopis Zadarski filatelist sa Svjetske filatelističke izložbe CHINA 2019 (održana u gradu Wuhanu, provincija Hubei)

O natjecateljskim izložbama izvješćuje Jurica Vučetić. Na četiri velike ovogodišnje izložbe naš časopis Zadarski filatelist osvojio je još četiri medalje: ALPE - JADRAN SLOVENIJA 2019 - pozlaćena medalja; CHINA 2019 - velika srebrena medalja; HUNFILA 2019 (Mađarska) - pozlaćena medalja; ATLANTIC ALPEN ADRIA 2019 (Portugal) - velika pozlaćena medalja. Dakle, obilna žetva priznanja.

Ivica Ivković bilježi održavanje Izborne skupštine od 25. rujna 2019. na kojoj je izabran Upravni odbor (u mandatu od 25. 3. 2019. do 25. 3. 2023.) u sastavu: Igor Černigoj (predsjednik), Romeo Visković (potpredsjednik), Jurica Vučetić (tajnik), Ivica Ivković (blagajnik); Slavko Stanković, Antun Merlo i Ivo Visković (članovi). Tu je i vijest o izvanrednoj sjednici Hrvatskog saveza filatelista u Zagrebu na kojoj je za novog predsjednika izabran g. Julije Maras (iz Filatelističkog kluba „Zagreb"), dok su u Upravni odbor Saveza izabrani: Stevo Kovačić (HFD Karlovac), Igor Černigoj (HFD Zadar) i Marin Topalović (Filatelističko-numizmatičko društvo „Tematičar" Osijek).

U rubrici Zadar na starim razglednicama riječ je o gatu na današnjoj Obali kralja Petra Krešimira IV., gdje su pristajali parobrodi brze linije s Trstom i dalmatinskim gradovima sve do 1918.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA