SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713304800 AND gallery_id = 9765File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713304800, '9765', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Novi korak Zadra prema osvajanju Krešinog kupa - Vijest - 057info - Zadar

Sport

HOĆE LI SE KREŠIN KUP VRATITI KUĆI?

Novi korak Zadra prema osvajanju Krešinog kupa

Sutra je na Višnjiku stanka, a u subotu očekivano najveće finale hrvatske košarke: Zadar - Cibona.

"Večeras je naša fešta", "Vino-rakija", pjevali su navijači večeras na Višnjiku, iako je do najvećeg slavlja i osvajanja Kupa Krešimira Ćosića ostala najveća prepreka, zagrebačka Cibona. No način na koji je Zadar pred skoro 4.000 gledatelja razbio Split (minus zadnje tri minute), predstavljen u najmanju ruku kao ravnopravan protivnik, daje nadu da bi se nakon 13 godina suše Kup Krešimira Ćosića napokon mogao vratiti kući. I to baš u svoj dom, nakon što je prošli 2007. osvojen u Jazinama.

Vjerovalo se da će Zadar krenuti nervozno zbog imperativa pobjede pred svojom publikom, no to je napravio Split, koji je bespotrebno od samog početka "silovao" šut za tri, sa samo jednim pogotkom. Bolje je radila zadarska trica, Junaković ju je pogodio dvaput, jednom Allen, izvrsnu solo akciju imao je Planinić i prednost je došla do 15:7. Planinić je u nekoliko akcija u napadu pokazao više imaginacije nego nesretni Keller u cijeloj sezoni. Nažalost, u obrani su on i Ivanov teško kontrolirali Baju, kojega je Washington visokim loptama izbacivao pod koš, a i u napadu je već u 6. minuti napravio treći prekršaj, što je značilo da će većinu vremena do kraja provesti na klupi.

Nije bilo zime za Zadar i bez Jure, iako je taj segment obrane pod obručem ostao najlošiji. Zato je napad napokon štimao, Junaković opet pogađa tricu, Ivanov je siguran u dvije akcije pa prednost Zadra raste do 24:10 pri kraju osme minute. Amerikanac Allen kojega je Jusup kritizirao zbog igre dan prije također je pokazivao značajan pomak, a jedino iznenađenje bio je kasni ulazak Mavre i Vukovića, tek u posljednjim trenucima prve četvrtine, nakon što je Split smanjio na 24:15. Zanimljiv trenutak dogodio se kada je Washington inscenirao da ga je Allen u napadu udario laktom, no suci su na "VAR-u" potvrdili kako udarca nije bilo.

U prvim minutama druge četvrtine Zadar je do kraja razbio strah od "moćnog Splita koji je u četvrtfinalu razbio Pulu s 43 razlike". Nije Zadar igrao savršeno, bilo je tu i promašaja cijelog koša, nerezonski promašenih trica, brzopletosti, ali je Split bio još gori, sa samo tri poena u pet minuta. Ukazao se Bashir, koji je zabio dvije trice i koš plus slobodno, nešto su dodali Vuković i Mavra pa je Zadar stigao do +18 (39:21). Isti razmak ostao je na kraju poluvremena, nakon polaganja najefikasnijeg Junakovića (12 poena) za 45:26.


Prešao je vrlo brzo Zadar granicu od 20 poena prednosti, uz četiri uzastopna pogotka Fundića. Ušla je i jedna i druga momčad u pomalo suludu run&gun utakmicu, u kojoj je to donekle bilo logično za Split koji je jurio rezultat, ali ne i Zadar koji je umjesto uvođenja utakmice u mirnu fazu napade završavao u petoj sekundi. Srećom, i jedni i drugi bili su neprecizni, znale su proći i po dvije minute bez postignutog koša, pa je Zadar održavao prednost, 17 na ulasku u posljednju dionicu.

Prvi je s terena zbog pete osobne u 34. minuti očekivano izašao Planinić. Razlika je i dalje bila dobra, pa je Jusupu uspjelo ono što nije čak niti sa Sonik Puntamikom - odmarao je kompletnu prvu petorku. Split je presingom po cijelom terenu uspio smanjiti na 16 razlike, pa je ušao interventni tim Junaković-Gilbert.

I onda gotovo pa "veresija" - Split nastavlja s koševima, Maj Kovačević postiže dvije trice i gosti stižu na neočekivanih 81:72 minutu i 20 prije kraja. Skelin na minuti odmora zove presing na Palokaju, ali njega više nema na parketu - umjesto njega i Uljarevića ulaze Gilbert i Mavra. Bilo je drame u sljedećem napadu, jedva je Zadar prenio loptu do Bashira, koji je uspio položiti, a u sljedećem napadu Vuković je blokadom Vrgoča na trici otklonio sve dvojbe. Zanimljivo je da je u tim napetim trenucima najskuplji igrač Zadra Bryon Allen bio na klupi.

Završilo je rezultatom 85:75, uz 14 pogodaka Bashira, Junakovića i Vukovića (uz 10 skokova), dok su kod Splita po 13 postigli Gabrić i Vranković.

Sutra je na Višnjiku stanka, a u subotu očekivano najveće finale hrvatske košarke: Zadar - Cibona.

KK Zadar - KK Split 85:75
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA