Zadar

JE LI KRIVA KORONA, ODGOVOR ĆE DATI DIREKTORI

Obala i lučice, Vodovod i Odvodnja postali gubitaši a istopila se rekordna dobit Čistoće

Korona godina u kojoj je dva mjeseca stao život, ostavila je traga i na poslovanje gradskih poduzeća.

Korona godina u kojoj je dva mjeseca stao život, ostavila je traga i na poslovanje gradskih poduzeća.

Izvještaji koje će za 2020. godinu podnijeti direktori 10 poduzeća na sjednici Gradskog vijeća, pokazali su do sada neviđen rezultat - čak pet njih završilo je godinu u minusu. Obala i lučice koja je godinu dana ranije imala plus od 1.6 milijuna kuna a koji je povećao kumulativnoj dobiti od 8.3 milijuna kuna, sada je završila s gubitkom od 1.256.971 kuna. Dva mjeseca nisu naplaćivali parkiranje, turistička sezona nije bila berićetna, ali o tome će pred vijećnicima govoriti direktor Eduard Duka.

Liburnija je također dva mjeseca bila u zastoju, posao im se prepolovio, nije baš bilo ni učenika koji najviše koriste javni prijevoz, ali su se izvukli s plusom od 1.3 milijuna kuna i to zahvaljujući Vladinim mjerama, kako je nedavno za naš portal izjavio direktor Edvin Šimunov.

Kao da je prestala potrošnja vode ta dva mjeseca tako je Vodovod poplavio u gubitku od 4.2 milijuna kuna. Došlo je do pada prodaje vode koja se odnosi uglavnom na ugostiteljstvo i to za 17 posto. Vodovod je godinu dana ranije prikazao dobit od simboličnih 52.565 kuna.

Manja prodaja vode odrazila se i na Odvodnju koja, prema riječima direktora Grge Peronje, nije imala čime nadoknaditi taj nerazmjer prihoda i troškova te su završili s gubitkom od 1.8 milijuna. On je izostao od manjeg naplata računa za vodu u kojima na Odvodnju otpada čak sedam od devet stavki.

Nasadi su prethodni gubitak od gotovo 2 milijuna smanjili na 588 tisuća kuna u 2020. godini kada je firmu u kolovozu preuzeo Josip Krnčević. Od novog direktora Nasada doznajemo kako su već u prvoj polovici ove godine taj gubitak pokrili u pozitivnoj računici prihoda i rashoda.

Iako je dobit prethodnih godina u Tržnici bile neznatna, gubitak korona godine od 685.429 kuna je znatan. Prodaja na tržnicama preselila se na online prošlog proljeća, a sva prodajna mjesta koja Tržnica iznajmljuje bila su zatvorena.

Među gradskim poduzećima koji su 2020. godinu završili kao pozitivni ističe se Čistoća. Iako imaju enorman broj od 391 zaposlenih, Čistoća je ostvarila dobit od 1,78 milijuna kuna. Godinu dana ranije dobit je iznosila rekordnih 5.2 milijuna kuna nakon čega je gradonačelnik Branko Dukić smijenio direktora Dragana Maračića. Novi direktor Ivan John Krstičević prvi put će pred gradskim vijećnicima braniti rezultate svog poslovanja.

U toj priči direktor Sportskog centra Višnjik Denis Karlović neće imati većih pitanja vijećnika osim duga KK Zadar, unatoč kojem je ta firma prošlu godinu završila s plusom od 21.592 kune. Simboličnu dobit od 14 tisuća kuna lani je evidentirao i Eko Zadar, dok je Inovativni Zadar u sklopu kojeg je Poduzetnički inkubator, završio 2020. s dobiti od čak 216 tisuća kuna.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (25)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA