Zadar

OBLJETNICA POGIBIJE

Obitelji stradalih otkrile spomen obilježje na plaži Soline

Povodom 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi HV Marijana Pulića, Joze Tomića, Karla Paića te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković, Grad Biograd i Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade, otkrili su spomen obilježje na plaži Soline.

Povodom 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi HV Marijana Pulića, Joze Tomića, Karla Paića te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković, Grad Biograd i Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade, otkrili su spomen obilježje na plaži Soline. Grad Biograd i Udruga 1. A. satnije 113. Šibenske brigade zajednički su inicirali i pokrenuli ovu akciju otkrivanja spomen obilježja, koje je osmislio slikar i arhitekt iz Knina Milan Zoričić, a isklesao Marijan Gverić iz Vrlike.

Tog tragičnog dana 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. „zvončićima" koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline. Tijekom raketiranja u svega nekoliko trenutaka, poginulo je čak pet mladih osoba: Lidija Vrankulj iz Polače, Danijela Vidaković iz Biograda, Marijan Pulić iz Bičine, Jozo Tomić iz Širokog Brijega i Karlo Paić, dok ih je osmero teško ranjeno.

Izaslanstvo Grada Biograda predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom i Udruga 1. A. satnije 113. Šibenske brigade položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja. Obitelji poginulih, brojni visoki uzvanici i mnogobrojne braniteljske Udruge proizašle iz domovinskog rata, Zadarske i Šibenske županije te predstavnici iz Širokog Brijega, također su položili vijence i zapalili svijeće i time odali počast ovim mladim ljudima. Počast poginulima odala je i Željka Mitrović Jurić iz Vukovara, čije je fotografija u plavom kaputiću, postala jedan od simbola stradanja Vukovara. Na početku svečanog programa Šibenska klapa Barone zapjevala je hrvatsku himnu Lijepa naša Domovino i pjesmu posvećenu svim poginulim hrvatskim braniteljima Kad se budemo gledali oči u u oči ja i ti. 

Gradonačelnik Ivan Knez otvorio je skup minutom šutnje za mlade koji su svoj život ostavili na plaži Soline. 

- Okupili smo se ovdje da priznamo bol svim obiteljima koje su na današnji dan doživjele veliku traumu i izgubili svoje najmilije.Na današnji dan prije 26 godina, oko 15 sati i 30 minuta, na ovom mjestu osim 5 smrtno stradalih mladih ljudi, ranjeno je njih još osmero: Stevo Jergović, Dalibor Čović, Neven Maleš, Mladen Galić, Sebastijan Perišić, Dalibor Drlić,Tanja Tolić i Marko Kulaš. Postavljanjem ovog spomenika htjeli smo trajno obilježiti mjesto njihove pogibije i to je najmanje što možemo učiniti za njih i njihove obitelji, rekao je na kraju gradonačelnik Ivan Knez.

- Dragi prijatelji, vi nikada nećete biti zaboravljeni dok mi živimo, jer ćemo propovijedati istinu o vama dobrohotnim ljudima. Jozo, Lidija, Marijane, Danijela i Karlo vi ste naš vječiti plamen. Gazili su, razarali i zvjerski ubijali nedužne ljude, te su uništavali hrvatske svetinje, a naročito mlade živote. Brutalan napad na civile do danas je ostao nekažnjen, ali i nedovoljno ispričan. Moramo ostati dosljedni u obilježavanju njihovih pogibija, jer mi nismo kupili domovinu ali smo je skupo platili.Neka vam je laka hrvatska gruda za koju ste dali svoje mlade živote i neka vas dragi Bog nagradi za svu vašu dobrotu i ljubav koju ste nam za života svima pružali, rekao je Dragan Toljan Tetejac,  predsjednik Udruge 1.A.satnije 113. Šibenske brigade.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA