Zadar

JESU LI SVIMA JEDNAKO NEIZDRŽLJIVI UVJETI RADA

Obiteljski liječnici na otocima ne mogu biti bolesni, a onima u Zadru problem najam ordinacija

Bijelo roblje u središtu suvremene Europe, pretenciozan je naslov konferencije za novinare koju je organizirala zadarska podružnica Hrvatske liječničke komore kojom predsjedava ginekolog dr. Petar Lozo.

Bijelo roblje u središtu suvremene Europe, pretenciozan je naslov konferencije za novinare koju je organizirala zadarska podružnica Hrvatske liječničke komore kojom predsjedava ginekolog dr. Petar Lozo.

Najavljeni govornici, liječnici htjeli su javnost upoznati s "neizdrživim radnim uvjetima i položajem liječnika primarne zdravstvene zaštite u zemlji predsjedateljici Vijećem Europe", kako je napisano u pozivu. Iz svega što se moglo čuti, a trebalo je biti apel odgovornima, neizdrživi radni uvjeti važe samo za liječnike obiteljske medicine na zadarskim otocima.

O tome su se očitovali dr. Josip Šarić, liječnik ambulante u Pašmanu koji je kao i dr. Velimir Vuk, koji pokriva ambulante na Istu i Molatu, bio na "presici". Za razliku od dr. Hede Vidović Šehović koja nije mogla napustiti pacijente otoka Rava i Iža te se obratila pismom. Ona je od 2006. godine stanovnicima tih otoka ne samo liječnica, već i psihijatrica te socijalna radnica. Zimi ima do 400 pacijenata a ljeti, kada dođu gosti i turisti ne zna gdje će prije. Zbog svega toga je sretna kada može na godišnji, a strpljiva kada i sama morati bolovati jer za to jednostavno nema vremena. Uz sve to do prije godinu i pol dana bila je sama koja mora obavljati pripravnost. Srećom to sad radi medicinski tehničar, Ižanin, pa joj je barem to lakše.

To je najgora strana obiteljske medicine o kojoj je govorio dr. Damir Biloglav, liječnik obiteljske medicine u gradu Zadru. Kao dopredsjednik HUP-a privatnih liječnika, Biloglav je više isticao materijalnu stranu njihovog položaja koji je sve teži, jer više nisu ni koncesionari pa za svoje ordinacije plaćaju najam po tržišnim uvjetima od početnih 1 250 kuna mjesečno. Biloglav je kazao kako je i neodrživo da oni od HZZO - dobivaju glavarinu od 7 kuna mjesečno po pacijentu (on ih ima 2000 upisanih), a oni mogu dolaziti po tri puta tjedno i to kada god žele.

Uništava li se obiteljska medicinska namjerno, kako je to aludirao dr. Biloglav, i vodi li Županija kao osnivač Doma zdravlja računa o budućnosti te primarne zaštite, politički su aspekti apela kojeg je uputio liječnik, koji je i sam bio politički aktivan. Zadarski novinari iz njegovog izlaganja nisu dobili uvid kakvo je stanje u zadarskoj obiteljskoj medicini u kojoj su, kako je naveo dr. Biloglav, nositelji timova još uvijek svi na broju. No, prosječna dob liječnika opće medicine je 55 godina i svi smo mi ratom potrošeni, ustvrdio je dr. Damir Biloglav.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (7)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA