Zadar

OKUPLJANJE U SUTOMIŠĆICI

Obljetnica Otočkog bataljuna uz sjećanje na poginule

U Sutomišćici na otoku Ugljanu svečano je obilježena 28. obljetnica osnutka Otočkog bataljuna, mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi otok.

U Sutomišćici na otoku Ugljanu svečano je obilježena 28. obljetnica osnutka Otočkog bataljuna, mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi otok. Program je otpočeo polaganjem vijenaca na grobove poginulih pripadnika postrojbe, Miljenka Zorića u Lukoranu i Dragana Špara u Sutomišćici, a nastavljen je prigodnim obraćanjima te prijateljskim nogometnim utakmicama djece otoka Ugljana i Dugog otoka te Otočkog bataljuna i Ministarstva branitelja.

- Sve zadaće koje su postavljene pred nas časno smo izvršili, od prvog odlaska na teren u Poličniku do završnih oslobodilačkih operacija kada je naša zadaća bila čuvanje južne granice. Danas se tih dana prisjećamo kroz Udrugu veterana Otočkog bataljuna koja je okupljena u Udruzi hrvatske ratne mornarice Zadar, a glavni cilj našega djelovanja jest promicanje Domovinskog rata i sjećanje na poginule prijatelje, poručio je ratni zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja posebno zahvalivši Općini Preko koja već drugu godinu zaredom suorganizator svečanog obilježavanja obljetnice Otočkog bataljuna.

- Pripadnici Otočkog bataljuna hrabro su i bez razmišljanja ostavili svakodnevicu te uzeli oružje prisegnuvši na vjernost Domovini. Zato priču o njima trebamo s ponosom prenositi i mladim generacijama, a s posebnim se pijetetom prisjećati četvorice branitelja koji se iz Domovinskog rata nisu vratili svojim domovima - Miljenka Zorića, Dragana Špara, Denisa Špike i Danijela Grbina, poručio je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Okupljene su pozdravili i brigadir Danijel Kotlar, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović te župan Zadarske županije Božidar Longin, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i Sabora, koji je se prisjetio zajedništva koje nas je krasilo tijekom Domovinskog rata.

- Mislim da je upravo to zajedništvo ono čemu nas je Domovinski rat jako dobro naučio. Zajedništvo i suradnja trebali bi biti temelj i svih mirnodopskih aktivnosti, jer jedino tako možemo uspjeti sačuvati ono što smo u ratu stvorili, ali i raditi dalje na održivom razvoju i, u konačnici, boljem i sretnijem životu naših građana, ustvrdio je Longin.

Za trajanja svečanog obilježavanja 28. godišnjice osnutka Otočkog bataljuna na rivi u Sutomišćici mogao se razgledati vojni brod Hrvatske ratne mornarice.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA