Kultura

NAJAVA GLAZBENOG ŽIVOTA

Od gitarista Desideria do Tadića - originalna sezona

Koncertna sezona u Zadru službeno počinje 29. listopada, kad će koncert u Svečanoj dvorani održati vrsni gitarist iz Napulja Aniello Desiderio, dok će posljednji, 9. koncert u pretplati od 300 kuna biti premijerni nastup trubača Markus Stockhausena.

ZADAR- Koncertna sezona u Zadru službeno počinje 29. listopada, kad će koncert u Svečanoj dvorani održati vrsni gitarist iz Napulja Aniello Desiderio, dok će posljednji, 9. koncert u pretplati od 300 kuna biti premijerni nastup trubača Markus Stockhausena. Sina njemačkog skladatelja avangarde u lipnju dovodi  i s njim će održati koncert poznati gitarist Miroslav Tadić (živi i radi u SAD-u), a bit će to njegov prvi nastup u Hrvatskoj.

Nova ravnateljica Melita Ivković  u najvi originalne sezone istaknula je izvedbu Misse Dalmatica, Franza von Suppèa bečkog skladatelja, zadarskih korijena. Prvi put je to sakralno dijelo izvedeno 1835. godine u crkvi sv. Frane, a 22. studenog u Zadru, povodom 200. godišnjice rođenja von Suppèa bti će prva cjelovita izvedba mise nakon 129 godina. Zborom Hrvatske radiotelevizije ravnat će Veton Marevci.

Krajem siječnja u Zadar stiže tango skladatelj iz Buenos Airesa, Adrian Placenti, koji je skladao tango-suitu inspiriran Pavom Urbanom, dubrovačkim fotografom koji je poginuo u prosincu 1991. tijekom jednog od najžešćih napada na Dubrovnik, snimajući razaranje Straduna. Uz koncert tango glazbe projicirat će se Urbanove fotografije i čitati ulomci iz njegova ratnog dnevnika. Urbanova sestra koja godinama živi u Zadru, bila je, prema riječima ravnateljice Ivković, poticaj za taj jedinstven koncert.

Matija Dedić prezentirat će imaginarni susret Blagoja Berse i Dore Pejačević u jedinstvenom jazz ruhu na koncertu koji je planiran početkom prosinca.
U crkvi sv. Nikole u travnju će se izvesti Graditelja, glazbeno-scenska priča o Petru Nakiću, koji je rođen je Bulić kraj Benkovca, a u povijesti je zapamćen kao najznačajniji graditelj orgulja Mletačke Republike. Režiju potpisuje Maja Šimić a za orguljama će biti Tea Kulaš.

U veljači je na rasporedu autorski koncert Zorana Šćekića, "glazba za klavir u prirodnoj intonaciji. Koncertom Beethovenovih sonata za violinu i klavir u izvedbi violinista Marca Grazianija i klaviristice Mije Miljković u ožujku će se obilježiti 250. obljetnicu jednog od najvećih skladatelja u povijesti glazbe. U svibnju će nastupiti proslavljeni riječki pijanist s pariškom adresom, Goran Filipec. On će izvesti djela Ive Mačeka, Franza Liszta ali i Blagoja Berse,

U nizu od 33 glazbena događaja pripremljeno je šest koncerata Zadarskog komornog orkestra i četiri iz ciklusa Bersijada.

Njih je u ime Zadarskog komornog orkestra (ZKO)koji dogodine slavi 60 godina postojanja predstavila predsjednica udruge ZKO Linda Ivić Bijuklić, dok je  Bersijadu najavila ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa, Branka Višić Karavida. Na koncertima, koji su besplatni,  nastupit će devetero studenata koji su pohađali školu, petnaestero profesora, sedam školskih ansambala te svi učenici klasičnog baleta i suvremenog plesa.

Ravnateljica Višić Karavida izrazila je zadovoljstvo što će u koncertnoj sezoni sudjelovati nekoliko bivših učenika, sada profesionalnih glazbenika. Najpoznatiji od njih je Ivan Repušić, umjetnički voditelj i dirigent Zadarskog komornog orkestra koji je, istaknula je Linda Ivić Bijuklić, osmislio još jednu sezonu u kojoj će uz ZKO nastupati kao solisti zadarski glazbenici Marta Musap, Tea Kulaš i Mihovil Buturić. Uz gostujuće dirgente, sam Repušić će ravnati koncertom uz Zadranima poznatog solistu Romana Simovića te suprugu Katju Repušić.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA