SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713996000 AND gallery_id = 10701File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713996000, '10701', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Općina Bibinje pronašla kupce za 51 parcelu u zoni Lonići na vrhu koje će biti i poslovni hotel s pogledom - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

FOTO: PODUZETNICIMA KAMEN NIJE BIO SPOTICAJ

Općina Bibinje pronašla kupce za 51 parcelu u zoni Lonići na vrhu koje će biti i poslovni hotel s pogledom

Nedavno je Općina Bibinje ugovorila prodaju jedne od posljednjih parcela u poslovnoj zoni Lonići sa zadarskim Krekić Avangardom, izgrađenu u brdu s pogledom na Zadarski kanal.

Nedavno je Općina Bibinje sa zadarskom tvrtkom Krekić Avangard ugovorila prodaju jedne od posljednjih parcela u poslovnoj zoni Lonići, izgrađenu u brdu s pogledom na Zadarski kanal.

I dok kamen nije bio spoticaj investitorima, pogled im je bio poticaj da se odluče izgraditi i pokreniti proizvodnju, uslužnu djeltanost, preradu, projektiranje, skladištenje i čega sve nema u Lonićima.

Naravno da nije pogled bio presudan, već pozicija poslovne zone, mišljenja je zamjenik načelnika Šime Sekula koji nas je zajedno s višim referentom za općinsku upravu, Šimom Sikirićem, proveo kroz poslovnu zonu.

- Bez obzira na konfiguraciju tla, ona je atraktivna zbog svoje prometne povezanosti, ističe Sekula. Nalazi se na rezmeđi puteva, reklo bi se - Gaženica na dlanu, a Zračna luka iza brda. Još kad bi ih Hrvatske ceste uslišile za predloženi projekt ceste uz bibinjsko polje, autocesta bi Bibinjama bila još bliža.

Općina je počela razvijati poslovnu zonu nakon što su od Države dobili teren na korištenje. Početna cijena po kvadratu je 22 eura, a uvjet zapošljavanja Bibinjaca.

Brojkom - 40 investitora kupilo je 51 parcelu. Za Općinu Bibinje veliki prihod od komunalnog doprinosa, a još veći bit će od kumunalne naknade.

- Na žalost u Bibinjama nema dovoljno kvalificiranih ljudi za različita zanimanja koja se traže u otvorenim djelatnostima, priznat će donačelnik Sekula, s diplomom ekonomista zagrebačkog fakulteta (generacija između državnog tajnika Šime Erlića i zlatnog olimpijca Šime Fantele, op.a).

Autohtona bibinjska firma u zoni Lonići je Metali reciklaža. Vlasnik Ivan Karaban zapošljava najviše, 15 mještana Bibinja.

Nakon što je napravljena infrastruktura, pun zamah zone dogodio se protekle četiri godine, u vrijeme načelnika Bruna Bugarije. Zona ima potencijal za širenje, ali prije toga je treba završiti i oplemeniti nakon što se izgrade sve kupljene parcele, najavio je njegov zamjenik.

Neki investitori već su ozelinili okoliš. Ima i onih koji se nisu maknuli, poput Zeleno-plavog centra za koji je parcelu rezervirala Zadarska županije. Evidentni su poduzetnici koji su koristili EU poticaje od šest milijuna kuna, dok se drugi planiraju širiti zbog poslovnih partnera. Naime, na vrhu zone je zgrada projektantske tvrtke EZ engineering. Marko Zovak, nesumnjivo najznačajniji investitor bibinjske zone, kupio je i susjednu parcelu kako bi izgradio poslovni hotel s obzirom na svoje njemačke partnere.

Uz istu cestu je i restoran s dizajniranim interijerom, Stari most, dok Berekin ima arhitektonsko idejno rješenje za montažu sale za vjenčanja. U zoni neće nedostajati dobre hrane i zabave. Nažalost, ni opasnih noćnih utrka brdovitom prometnicom. Na ulazu u zonu počela je graditi Ira Grad, sa sjedištem u Zagrebu iz koje je još nekoliko poduzetnika izgradilo svoje pogone u poslovnoj zoni Bibinje.

Zato nije uzaludno naše pitanje donačelniku Sekuli - hoće li ostati što za zadarsku zonu Crno?

 

U Bibinjama razvijena poslovna zona Lonići
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA