Zadar

ZA VIŠE KAZNENIH DJELA NEGO U ISTRAZI POLICIJE

Optužnica podignuta protiv poduzetnika iz Pakoštana i stečajnog upravitelja Adrie

Pola godine nakon što je policija privela uz kaznene prijave poduzetnika iz Pakoštana i stečajnog upravitelja Adrie uz kaznene prijave, Županijsko državno odvjetništvo u zadru podignulo je optužnicu.

Pola godine nakon što je policija privela uz kaznene prijave B.B., poduzetnika iz Pakoštana i D.B. stečajnog upravitelja Adrie uz kaznene prijave, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu.

Nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zadru optužni su  hrvatskog državljanina (1973.) zbog počinjenja jednog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, jednog kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dva kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave  te jednog kaznenog djela pranja novca.   Policija je 48-godišnjaka okrivila za 4, a ŽDO optužila za sedam kaznenih djela.

 Nakon istrage ŽDO 48-godišnjeg vlasnika i direktora poduzeća, tereti ga se da je prouzročio znatnu štetu trgovačkom društvu u ukupnom iznos od 9.710.227,00 kuna.

Optužnica protiv hrvatskog državljanina (1955.) podignuta je zbog jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i jednog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužnicom im se stavlja na teret da su tijekom 2020. godine u Zadru, i to drugookrivljenik (1955.) kao stečajni upravitelj, na traženje i nagovor prvookrivljenika (1973.) u svojstvu direktora i vlasnika jedne tvrtke, dogovorili predaju i posjed te gospodarsko iskorištavanje nekretnina u vlasništvu tvrtke u stečaju uz neznatnu naknadu tako da je tvrtki u vlasništvu prvookrivljenika pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 771.898,30 kuna.

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je kao vlasnik i direktor tvrtke, protivno Zakonu o trgovačkim društvima i protivno Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi, gotovinska i virmanska plaćanja obveza proizašla iz obavljanja poslovne djelatnosti društva u ukupnom iznosu od 6.387.879,00 kuna preusmjerio u vlastitu korist te u korist bankovnog računa druge svoje tvrtke, koristeći se pritom neosnovanim cesijama i neosnovanim prijenosom imovine.

Prvookrivljenika se tereti i da je, s ciljem da neistinito prikaže nezakonito stečene imovinske koristi kao zakonite, naložio da se pribavljena novčana sredstva u iznosu od 2.937.511,45 kuna, a pribavljena poslovanjem društva, uplate na račun drugog društva u njegovom vlasništvu, a onda je to prikazao kao svoju osobnu pozajmicu te je ta sredstva koristio za podmirivanje privatnih troškova.

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je kao osnivač i direktor društva, s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi, protivno Zakonu o trgovačkim društvima, neistinito prikazivao neispravnost zaliha u ukupnoj vrijednosti od 6.114.446,00 kuna kako bi cjelokupnu zalihu po višestruko nižoj cijeni prenio na neaktivno društvo u svom vlasništvu kojem je tako pribavio protupravnu imovinsku korist u navedenom iznosu.

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA