Kultura

ČETIRI DOGAĐANJA

Pagartfestival otvara Pogorelić, a zatvara mladi Dalibaltayan

PagArtFestival održat će se i ovoga ljeta, s četiri događaja u periodu od 1. do 12. kolovoza.

PagArtFestival održat će se i ovoga ljeta, s četiri događaja u periodu od 1. do 12. kolovoza. Pored koncerata ozbiljne glazbe, u planu je i jedan glazbeno-scenski projekt.

Festival će započeti tradicionalnim recitalom Lovre Pogorelića, pijanista i umjetničkog voditelja festivala, koji će u crkvi sv. Frane svirati grandiozne i rijetko izvođene „Transcendentalne etide" F. Liszta.

Slijedi predstava „Svila" prema djelu slavnog Alessandra Baricca, u režiji Filipa Šovagovića, uz originalnu glazbu beogradske skladateljice Katarine Ranković koja će na izvedbi svirati klavir i koristiti elektroniku. U gradskoj Kuli Skrivanat, ljepotu i poetičnost Bariccovih riječi izvodit će glumci Goran Grgić, Fabijan Komljenović, Ana Pogorelić i Luna Pilić.

U Starom Gradu Pagu, najomiljenijem prostoru publike PagArtFestivala, nastupit će flautistica Renata Penezić uz gitarsku pratnju Darka Petrinjaka, s programom od Vivaldija do Papandopula i Gorana Listeša.

Festival će završiti klavirskom recitalom u crkvi sv. Frane, na kojem će se predstaviti mladi glazbenik Arsen Dalibaltayan, koji će pored Beethovena, Chopina i Liszta izvesti i jednu skladbu Blagoja Berse.

Unatrag više od 20 godina PagArtFestival odnjegovao je izuzetno ozbiljnu publiku, polažući prije svega na ozbiljnost programa i izvedbe, držeći čvrsto svoj umjetnički integritet, jer, citirajući Reya Bradburyja „svijet je lud i bit će još luđi ako dopustimo da se manjine, bili to patuljci ili divovi, orangutani ili dupini, pronuklearci ili zaštitnici voda, prokompjuterolozi ili neoludisti, tupavci ili mudraci, počnu petljati u estetiku."

PagArtFestival podržavaju Ministarstvo kulture, Zadarska županija, Grad Pag, Turističke zajednice Grada Paga i Zadarske županije, kao i čitav niz privatnih donatora te Župni ured Grada Paga. Odvija se u produkciji i organizaciji Umjetničke organizacije i kazališne družine „Lovro&Nina".

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA