Sport

SERIJA PORAZA I OZLIJEĐENI IGRAČI NE SLUTE NA DOBRO

Perinčićeva posljednja karta je Pavle Marčinković: mogu li zajedno izvući Zadar?

Zadar je pod Ivanom Perinčićem krenuo s porazima u svim utakmicama u kojima protiv sebe nije imao inferiorne momčadi

Zadar je s pobjedom otvorio novu sezonu!, Poraz protiv Škrljeva, Zadar je poražen u prvom kolu AdmiralBet ABA lige, Poraz u Podgorici, Pobjeda protiv Cedevite Junior, Pavle Marčinković se vratio kući!, Pobjeda Zadra protiv Furnira!, Vukovi u zadnjoj dionici slomili Zadrane, Ukić tricama prelomio susret.

Naslovi na klupskoj stranici dovoljno govore o ovoj sezoni Zadra: tri pobjede i dva poraza u HT Premijer ligi, tri poraza u ABA ligi i dovođenje Marčinkovića. Ni prošle godine Veljko Mršić nije krenuo sjajno: Krenulo je porazima od Mornara, Mege i Krke u ABA ligi, porazom od Gorice u domaćem prvenstvu i samo su reakcija Uprave, koja je našla novca za dovođenje Onuakua i Justicea, te činjenica da se zbog pandemije igralo bez pritiska publike, spasile "sjedalicu" tadašnjeg trenera, koji je kasnije osvojio duplu krunu i ostao u ABA ligi.

Taj scenarij neodoljivo podsjeća na ovogodišnji. Zadar je pod Ivanom Perinčićem krenuo s porazima u svim utakmicama u kojima protiv sebe nije imao inferiorne momčadi. Zbog COVID-mjera, loših rezultata i potpisivanja ugovora s Marčinkovićem nema, kao ni Mršić, pritiska s tribina (Tornado je u bojkotu zbog Marčinkovića, ostalih je sinoć bilo oko 300). Nedostaje još jedno da se ponovi lanjska sezona - dovođenje dvojice kvalitetnih igrača koji će podignuti momčad. Ali...

Prošle godine Mršić je raspustio zbrda-zdola skupljene Amerikance i doveo nove, od kojih je jedan bio, čini se, neponovljivi Chinanu Onuaku. Uprava je tada imala slobodne ruke u trošenju novca i pitanje je kakve je financijske posljedice to ostavilo za klub (saznat će se ako direktor Željko Žilavec uskoro, na traženje Enija Meštrovića, položi račune za prošlu sezonu). Ove godine će se, uz novi Nadzorni odbor i obećanje transparentnog trošenja novca, teško posegnuti za sličnom akrobacijom. Osim toga, oni koji su dovedeni u ovoj sezoni nisu "bezveznjaci" poput Gallowwaya ili Workua: kao najveće želje zadržani su Mavra i Carter, doveden je Uroš Luković, koji je po nekim najavama iz kluba "trebao biti i bolji od Onuakua", a na kraju je umjesto otpisanog Amerikanca doveden Marčinković, koji još mjesec dana neće moći biti registriran za domaće prvenstvo.

Mnoge kritike (ne)opravdano su usmjerene prema treneru prve momčadi Ivanu Perinčiću, koji je i prošle godine, kao Mršićev pomoćnik, bio projiciran za prvog trenera momčadi u budućnosti. Perinčiću se velika želja ostvarila, ali još nekoliko loših utakmica moglo bi potkopati njegovu karijeru. Veliko je pitanje hoće li opet dobiti ovakvu priliku. Zanimljivo je da je na nedavnom sastanku Nadzornog odbora s vijećnicima kazano kako su momčad slagali gradski pročelnik i bivši predsjednik NO Ivan Mijolović, direktor Željko Žilavec i team manager Branimir Longin. Ako je to točno, kako je moguće da Perinčić nije imao pravo glasa, nakon što je njegov prethodnik bio i trener i sportski direktor u isto vrijeme?

To Perinčića može donekle abolirati, ali ne i u vođenju utakmica, pogotovo ovih koje je morao dobiti a nije. Ni izjave poput sinoćnje, "idemo dalje, kada budemo kompletni to će biti neka druga priča, veseli me dobra partija mladih igrača", ili one nakon Cibone "idemo dalje, smatram da uz ovaj pristup i mentalitet sve možemo vratiti već u sljedećoj utakmici", ne ulijevaju povjerenje da će se stvari promijenit. Rezultat je jedini koji ga može izvući iz bunara u koji je upao, a kako studeni donosi težak raspored, to znači pobjede u nedjelju protiv Krke (Novo Mesto) te Borca (petak 22. 10, Zadar). Uz saznanje da u te bitke vjerojatno ide bez ozlijeđenog Cartera, a moguće i Lukovića, jedna od posljednjih slamki za koje se Perinčić može uhvatiti je - Pavle Marčinković. Mogu li obojica od "pokojnika" postati "pukovnici"?

 

PERINČIĆ NAKON SPLITA
- U najavi utakmice sam rekao da će utakmica biti teška radi ozljeda, Luković je igrao pod injekcijom i dao ruke no na kraju nije mogao nastaviti, Drežnjak je nezgodno pao i time je potvrdio da smo trenutno u teškoj situaciji. Međutim na muci se poznaju junaci, okrećemo se Krki i Novom Mestu. Danas je Ukić odlučio utakmicu, a tome je i pripomogla činjenica da nije išao u Podgoricu gdje ga je trener sačuvao za današnji susret. On je pogodio par svojih šuteva koje nije moguće braniti radi njegove individualne kvalitete. Radi naše skraćene rotacije nedostajalo nam je na kraju malo preciznosti i malo više hrabrosti. Idemo dalje, kada budemo kompletni to će biti neka druga priča, veseli me dobra partija mladih igrača.

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA