Zadar

MILANOVIĆ GA JE ODMAH NAZVAO

Plenković: Ne djeluje mi da je to bilo spontano

U obraćanju za javnost premijer Andrej Plenković govorio je o današnjem incidentu s pozdravom ZDS u Zadru, javlja Index.

U obraćanju za javnost premijer Andrej Plenković govorio je o današnjem incidentu s pozdravom ZDS u Zadru, javlja Index. Rekao je da ga je predsjednik Zoran Milanović rano jutros obavijestio o napuštanju programa obilježavanja 28. obljetnice VRO Maslenica.

"On me nazvao ujutro dok sam ja gledao sina kako završava jedan LEGO. Nisam znao što je tako dramatično u osam sati", rekao je Plenković.

"Koliko sam shvatio, tamo se pojavilo nekoliko ljudi u majicama HOS-a, oni nisu bili dio protokola. Je li to bilo baš tako ili ne, ja ne znam. U svakom slučaju, ja sam za komemoracije, ne za provokacije", rekao je Plenković.

"Imali ste ovdje pred Banskim dvorima u 10. mjesecu situaciju u kojoj je sasvim očito da su mladića koji je pokušao teroristički napad na vladu, i tom čovjeku je netko jedno dulje razdoblje provodio indoktrinaciju. Protiv bilo kakve isključivosti, a s respektom za sve koji su dali život za Hrvatsku uključujući pripadnika HOS-a. To je moj stav", kazao je premijer.

Rekao je da je ovo što je Milanović napravio njegovo pravo. Upitan je kako bi on postupio u istoj situaciji.

"Ja nemam pouzdane informacije još, nisam bio dolje, kad se vrati ministar onda ću vidjeti", rekao je Plenković. Nije odgovorio što bi on napravio.

"Ja sam svoj stav rekao. Imamo jednu delikatnu i specifičnu situaciju. Imamo ZDS iz Drugog svjestkog rata, koji osuđujemo. Imamo situaciju u Domovinaskom ratu, imamo te postrojbe, imamo poginule za Hrvatsku. To je bila osjetljiva zadaća Povjerenstva, mi smo rekli da imamo tu osjetljivu situaciju i za kontekst komemoracija iznimne mogućnosti. Zato sam rekao komemoracija da, provokacija ne. A provokacija ima koliko god hoćete", kaže premijer.

Plenković nije želio jasno kazati radi li se o provokaciji.

"Ne znam, nisam bio dolje, ali ne djeluje mi da je to bilo spontano", kazao je.

Plenković kaže da je ZDS registriran u vrijeme Račana.

"Mi predstavljamo vlast, ali ne na način da se svi ti propusti vraćaju nama. Kad je bila 20. obljetnica Oluje, svi su sjedili, gledali, zastava prošla, nitko nije otišao", podsjetio je Plenković na mimohod kad je Milanović bio premijer.

Plenković je rekao da je dokument o ZDS koje je donijelo njegovo povjerenstvo preporuka za sve ljude koji žele gledati naprijed.

PRIKAŽI KOMENTARE (23)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA