SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713477600 AND gallery_id = 8198File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713477600, '8198', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Plesači učili samurajske vještine i komunikaciju dodirom - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

ODRŽANE RADIONICE STREAM ZADAR

Plesači učili samurajske vještine i komunikaciju dodirom

Svake godine, organizacijski tim ansambla ulaže u drugačiji pristup plesnoj umjetnosti

U dvorani Zadarskog plesnog ansambla održane su od 12. do 15. kolovoza dvije radionice: Tai Chi Chuan pod vodstvom Nenada Vertovšeka i Touch and Move koju su vodili Iva Hladnik i Andrzej Woźniak. Radionice se provode već godinama kao dio plesnog ljeta u kolovozu, a od prošle godine nose naziv STREAM Zadar.

Unutar 28 godina postojanja Zadarskog plesnog ansambla, naglasak rada se stavlja na kolaboraciju umjetnika iz različitih područja djelovanja, na zajedničko istraživanje, ali i na kulturni turizam u kojem se potražnja širi upravo na novost i edukaciju koju Zadarski plesni ansambl, u suradnji s umjetničkom organizacijom 21:21, manifestira upravo kroz ciklus edukativno izvedbenih radionica STREAM Zadar. Svake godine, organizacijski tim ansambla ulaže u drugačiji pristup plesnoj umjetnosti. Gostujući pedagozi mijenjaju se iz godine u godinu te se široj zajednici, kako domaćoj, tako i stranoj, omogućavaju uvid u višeslojnost plesne umjetnosti.

Tai Chi Chuan je drevna kineska vještina očuvanja zdravlja i vitalnosti, ali i vlastite i grupne percepcije, sinergije i pravovremene optimalne reakcije na sve vrste promjena okolnosti, situacije i prostora. Glavni je cilj stvoriti opušteno stanje uma i tijela, kao primarnu individualnu i grupnu motivaciju. Snaga dolazi iz prirodnog i opuštenog fokusiranog uma i valovitog kretanja. Središnji dio programa radionice je smišljeni i koordinirani sustav vježbi za psihofizičku ravnotežu i razmjenu energije ljudi u skupini na temelju iskustava i primjene drevnih načela orijentalnih umijeća kineskih majstora, ali i osnovnih metoda samurajskog treninga.

Voditelj je bio Zadranin Nenad Vertovšek - doktor filozofije, sveučilišni docent i član Hrvatskog filozofskog društva.. Trenira aktivno borilačke vještine više od 30 godina, 5.Dan majstor Shin Shin Toitsu Aikido i 1. Dan Shotokan Karate, Tai Chi Chuan instruktor i iskusni praktičar japanskog i srednjovjekovnog mačevanja.

Druga radionica bila je kontaktna improvizacija pod nazivom Touch and Move gdje polaznici prolaze kroz vlastiti proces učenja u skladu sa svojom razinom iskustva. Budući da dodir ima jednu od ključnih uloga u kontaktnoj improvizaciji, istražuje se kako on može inspirirati individualni pokret tijela istovremeno stvarajući promjenjive dijaloge između osoba koje se kreću.

Rad s osjetilom dodira složen je i izrazito zanimljiv i osobi koju se dodiruje i onoj koja dodiruje. To se koristiti kao osnova, ali i kao referentna točka pri dijeljenju težine, te time omogućava veći zalet i ohrabruju smioni pothvati u zraku. Primjenom tehnike te improvizacijom istražuje se interakcija s gravitacijom i zaletom pri kotrljanju, zaustavljanju, padanju i letenju.

Voditeljica Iva Hladnik plesačica je suvremenog plesa i instruktorica joge. Dugi niz godina surađuje s raznim domaćim i inozemnim koreografima i kolektivima. Od 2013. podrobnije uči o kontaktnoj improvizaciji u okviru Programa izobrazbe u području kontaktne improvizacije Daniela Wernera i Joerga Hassmanna u Berlinu. Posebno je zanima područje u kojem se susreću dah, pokret i ples te njihov terapijski učinak i primjena. S velikim žarom podučava jogu i kontaktnu improvizaciju u Hrvatskoj i inozemstvu.

STREAM Zadar - radionice Tai Chi Chuan i Touch and Move
Foto: PR foto
PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA