Zadar

UDRUGA ANTIFAŠISTA

Podsjetnik na obljetnicu Zadarskog partizanskog odreda

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije Nikola Dobre dostavio je tekst pod naslovom "Da se ne zaboravi", a povodom obljetnice formiranja Zadarskog partizanskog odreda.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije Nikola Dobre dostavio je tekst pod naslovom "Da se ne zaboravi", a povodom obljetnice formiranja Zadarskog partizanskog odreda.

Hrvatski javni prostor dnevno je opterećen nizom aktualnih događanja među kojima posebno mjesto zauzimaju problemi vezani uz pandemiju virusa Corona i razne afere koje se nižu kao vagoni na lokomotivi. U tom moru informacija i dezinformacija na koje je usmjerena pažnja, sve više se iz medijske i političke pozornosti gube druge mnogo važnije teme, poput gospodarskih i koje na drugi način opterećuju građane. Jedna od tema koja se potpuno izgubila iz pozornosti šire javnosti je svakako i ona koja bi trebala podsjećati na slavnu prošlost Narodnooslobodilačke borbe, točnije na ulogu partizanskih boraca i stanovništva u slomu fašizma u Drugom svjetskom ratu i oslobađanju Hrvatske zemlje.

Ovih dana, 15. listopada, navršava se 78 godina od formiranja Zadarskog partizanskog odreda. Na taj značajan datum iz naše prošlosti, posebno važan za Zadar i njegovo područje, članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Županije zadarske položit će cvijeće i vijenac na spomenik tom događaju koji je podignut u Ražancu.

Naime, tog datuma 1942. godine u ovom pitoresknom mjestu na južnoj strani Podvelebitskog kanala, selu ribara i seljaka, od kojih su već tada mnogi bili organizirani u partizanskim jedinicama, stekli su se uvjeti za formiranje posebne partizanske jedinice koja bi samostalno djelovala na ovom području. Na sjednici Štaba Odreda Plavi Jadran 15. listopada, 1942. godine donesena je odluka da se formira Zadarski partizanski odred, koji će djelovati u sastavu 19. Sjevernodalmatinske divizije. Odred je sastavljen prvenstveno od mještana - boraca iz Ražanca, Nina, Novigrada i Starigrada. Zadatak mu je bio da štiti prostor od Zadra do Velebitskog kanala. Kasnije, nakon svog razvijanja, djelovao je u Bukovici, na području Stankovaca i Vodica, gdje je vodio borbe protiv četnika, ustaša i njemačkih okupatora. Pored borbenih zadataka, Odred je imao obvezu prikupljanja operativno-obavještajnih podataka o taktici i kretanju neprijateljskih snaga i zaštitu domicilnog stanovništva, vršeći tako pripreme za konačno oslobađanje Zadra. Također, Odred je u svojoj sanitetskoj jedinici, koja je bila stacionirana na sjevernoj strani kanala (pod Velebitom), kao bolnica, vodio brigu o zbrinjavanju boraca, a uz tu obvezu pružao je i punu zdravstvenu zaštitu stanovništvu. Lijekove i sanitetski materijal dobivali su tajnim kanalima iz okupiranog Zadra, ponajviše iz bolnice.

Nakon opsežnih priprema i sazrijevanja u borbama protiv okupatora i domaćih izdajnika, borci Zadarskog partizanskog odreda ušli su u Zadar 31. listopada, 1944. godine, dvije godine poslije svog formiranja. Toga dana, nakon 22 godine talijanske fašističke okupacije i vlasti koja je obilježena terorom, zabranom materinskog jezika i pisma, pokrštavanjem, pljačkama i paleži, Zadru i njegovim stanovnicima konačno je zasvijetlilo sunce slobode. Od tada je Zadar slobodan hrvatski grad u kojem su se tada vijorile hrvatske zastave uz pratnju zvona sa svih zvonika zadarskih crkava. Poslije ovog ratnog uspjeha borci Zadarskog partizanskog odreda nastavili su svoje borbene zadaće do konačnog sloma fašizma i oslobođenja Hrvatske.

U slavu i spomen Odredu, njegovim poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora u Ražancu je podignut spomenik, djelo akademskog kipara Ratka Perića. Spomenikom je u njegovoj strukturi dominiralo jato galebova u uzletu koje simbolizira podizanje svijesti i borbu za slobodu, te odlazak 14 domoljuba u ličke partizanske jedinice 28. studenog, 1942. godine. Na žalost i ovaj spomenik bio je na meti vandala tijekom Domovinskog rata, kada je oštećen i s postamenta su izbrisani divni stihovi Kranjčevića i imena 53 žrtve palih partizana i stanovnika. Ta divljačka strast sukoba s povijesnom istinom nanijela je veliku sramotu Hrvatskoj u civiliziranom svijetu, i, na žalost još uvijek tinja u glavama onih kojima mržnja opterećuje svijest.

Neka ovaj kratki podsjetnik na slavne dane iz NOB-a i formiranja Zadarskog partizanskog odreda doprinese sazrijevanju potrebe da je povijest svjedok vremena i da je se ne treba zaboraviti.

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije

PRIKAŽI KOMENTARE (14)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA