Kultura

KONFERENCIJA U ZADRU

Podvodna kulturna baština u Europi danas

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru u suradnji s Ministarstvom kulture organizira 25. i 26. listopada međunarodnu konferenciju ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru u suradnji s Ministarstvom kulture organizira 25. i 26. listopada međunarodnu konferenciju ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas". 

Međunarodna manifestacija pod visokim je pokroviteljstvom glavne ravnateljice UNESCO-a Audray Azoulay i dio je programa predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe.

Europska unija proglasila je 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine te ćemo se ovom Konferencijom priključiti obilježavanju ove značajne europske manifestacije. Cilj je potaknuti ljude na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, štititi njezinu jedinstvenu vrijednost te promišljati o mjestu koje kulturna baština zauzima u našim životima.

Prvog dana skupa u četvrtak 25. listopada u crkvi sv. Nikole međunarodni stručnjaci (Austrija, Češka, Estonija, Poljska, Njemačka, Bugarska, Velika Britanija, Francuska, Italija, Mađarska, Grčka, Slovenija) razmijenit će iskustva i predstaviti dostignuća u zaštiti i očuvanju podvodne kulturne baštine.

Drugog dana u petak 26. listopada izaslanik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, pomoćnik dr. sc. Hrvoje Manenica, otvorit će međunarodni sastanak u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače. Sudionicima će se obratiti i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Sastanak će biti posvećen pitanjima provedbe UNESCO-ove Konvencije iz 2001. godine o zaštiti podvodne kulturne baštine. Republika Hrvatska ratificirala je Konvenciju kao treća država u svijetu, potvrđujući time značaj koji pridaje zaštiti podvodne kulturne baštine. Hrvatska obala obiluje važnim arheološkim lokalitetima iz različitih epoha povijesti, a podvodna arheologija je vrlo dobro razvijena što je UNESCO prepoznao te je na temelju dvostranog ugovora između Republike Hrvatske i UNESCO-a 2007. godine osnovan Međunarodni centar za podvodnu arheologiju kao prva ustanova takve vrste pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Međunarodna manifestacija realizirat će se sredstvima Srednjoeuropske inicijative (CEI), kulturne i znanstvene međunarodne organizacije kojom Hrvatska predsjeda od siječnja ove godine, financijskim sredstvima osiguranim od strane UNESCO-ovog Ureda u Veneciji te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Informacijskog centra Europe Direct Zadar (EDIC Zadar).

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA