Zadar

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA NA TRGOVAČKOM SUDU

Polača mora Peraiću platiti 4,7 milijuna kuna

Općina je Peraiću prodala teren koji nije mogao uknjižiti, a kada je to nakon 12 godina napokon napravio i dobio građevinsku dozvolu promijenila je detaljni plan i namjenu zemljišta

Sudska presuda za slučaj koji je začet još 1998. godine, koja je jučer donesena na Trgovačkom sudu u Zadru, mogla bi potpuno blokirati rad Općine Polača. Ona bi, prema njoj, društvu Trgo prijevoz-Peraić d.o.o. iz Biograda na moru u roku od osam dana trebala isplatiti 4,7 milijuna kuna, odnosno iznos ravan cjelogodišnjem proračunu ove općine.

Riječ je o potraživanju nastalom nakon što je vlasnik tvrtke Vlado Peraić još 1998. godine od Općine Polača, u vrijeme kada je načelnik bio Rade Bobanović, kupio zemljište na kojemu je planirao graditi benzinsku crpku. Zemljište je formalno bilo u vlasništvu Hrvatskih šuma, no Općina je u procesu poslijeratne obnove zatražila da se ono izuzme iz gospodarske osnove državne tvrtke. Tek desetak godina kasnije zemljište je stvarno postalo vlasništvo općine te ga je Peraić uspio uknjižiti.

Ono što je u presudi navedeno kao problem je činjenica da je 2009. godine, odlukom načelnika Viktora Prtenjače, nakon što je Peraić u projekt uložio 26.000 eura, dobio lokacijsku dozvolu i razrez komunalnog doprinosa za građevinsku dozvolu, tri dana nakon ishođenja građevinske dozvole promijenjen detaljni plan zone i namjena zemljišta.

Službenu odluku suda još uvijek čeka sadašnji načelnik općine, nezavisni Tomislav Prtenjača. On je upoznat sa sporom, ali se nada da će uspjeti izbjeći naplatu ovog potraživanja.

- Na nepravomoćnu presudu ćemo se žaliti i pokušati zaštititi interese Općine. To i radimo u cijelom ovom mandatu, jer smo ju zatekli s pet milijuna kuna obveza, uz još neke sudske odluke koje smo dobili. Vratili smo 2,5 milijuna te do kraja mandata planiramo podmiriti i preostala dugovanja koje smo zatekli nakon bivšeg načelnika Viktora Prtenjače. Ako bi pak na račun legla i ova obveza, ne znam kako bi Općina više uopće funkcionirala, iskren je Prtenjača.

Studijom isplativosti utvrđeno je da će se očekivani promet vozila u početku biti zadovoljavajući, a naredne godine da se očekuje rast frenkvencije vozila i prodaje goriva od 1,3 milijuna litara benzina, odnosno 2,3 milijuna litara dizela, pa bi se predviđena investicija od četiri milijuna kuna relativno brzo vratila, naveo je Peraićev odvjetnik Branimir Zorica.

Vještak za knjigovodstvo i financije Dragan Bijelić procijenio je kako je Peraiću izmakla dobit od 4,1 milijun kuna, a Općina Polača trebala bi platiti i skoro 200.000 kuna troškova u pripremu propalog projekta te 400.000 kuna sudskih troškova, odnosno ukupno oko 4,7 milijuna kuna, presudila je sutkinja Terezija Goreta.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA