SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713564000 AND gallery_id = 10481File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713564000, '10481', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Polaganjem vijenaca i Kolonom sjećanja prisjetili se stravičnog pokolja u Škabrnji - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

DOSTOJANSTVENO OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE

Polaganjem vijenaca i Kolonom sjećanja prisjetili se stravičnog pokolja u Škabrnji

Općina Škabrnja, u suradnji s Gradom Zadrom, angažirala je tridesetak tzv. covid-redara koji paze na poštovanje epidemioloških mjera

Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Groblju sv. Luke na spomen-obilježju kod masovne grobnice te Kolonom sjećanja u Škabrnji se obilježava Dan sjećanja, u spomen na 29. obljetnicu zločina kojeg su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba. Zbog trenutačne epidemiološke situacije, u Škabrnju je stiglo manje sudionika nego prijašnjih godina, ali ih ipak ima više nego je bilo očekivano, među njima i onih koji su ovdje prvi put.

Osim članova obitelji poginulih branitelja i civila, vijence su položila službena izaslanstva, u ime predsjednika Republike Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader, te u vladinom izaslanstvu ministri Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i držani tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver. U 10,30 sati s Ambara je krenula Kolona sjećanja, koju predvode vojnici sa zastavama ratnih postrojba.

Općina Škabrnja, u suradnji s Gradom Zadrom, angažirala je tridesetak tzv. covid-redara koji paze na poštovanje epidemioloških mjera. Nakon mise neće se, kako je bilo uobičajeno, održati hodnja od župne crkve do groblja, a crkvena zvona zvonit će u 18 sati u cijeloj Hrvatskoj za Vukovar i Škabrnju.

Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskoga agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je toga dana u Škabrnji ubijeno je 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su i sljedećih dana, a za višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

 

Kolona sjećanja u Škabrnji 18. 11. 2020.
Foto: Zadarska županija
PRIKAŽI KOMENTARE (9)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA