Zadar

ISTI SLUČAJEVI, DRUGE INFORMACIJE

Policija i DORH imaju različite količine zaplijenjene droge

U više navrata uočili smo nesrazmjer u količini droge navedene u priopćenjima PU zadarske i Općinskog državnog odvjetništva o istim kaznenim djelima.

U više navrata uočili smo nesrazmjer u količini droge navedene u priopćenjima PU zadarske i Općinskog državnog odvjetništva o istim kaznenim djelima. U posljednjem slučaju policija je tako izvijestila o zapljeni preko kilogram heroina, da bi se u optužnici DORH-a to svelo na 951,84 grama.

Zbog čega dolazi do razlike u brojkama, pitali smo obe strane:

- Oćinsko državno odvjetništvo dužno je, nakon zaprimanja kaznene prijave zbog učina bilo kojeg kaznenog djela iz područja zlouporabe opojnih droga, naložiti provođenje toksikološkog vještačenja koje se upućuje Centru za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, te se nalaže Centru da utvrdi točnu količinu i vrstu droge. Dalje pojašnjavamo, da se oduzeta droga fizički ne dostavlja u Općinsko državno odvjetništvo već se nakon zapljene od strane policije droga odmah pohranjuje u Centar za kriminalistička vještačenja u Zagrebu. Prilikom pisanja optužnice kao mjerodavna količina i vrsta droge navodi se podatak iz zaprimljenog nalaza i mišljenja toksikološkog vještačenja od strane Centra za kriminalistička vještačenja, naveo je glavni općinski državni odvjetnik Ivica Škara.

Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin dodatno pojašnjava kako se vještačenje u Zagrebu odvija u kontroliranijim uvjetima. Uzima se potreban uzorak, a do razlike može doći, primjerice, zbog prisutnosti druge materije. Policijski se nalazi tako vode kao preliminarni, a konačne rezultate daje zagrebački Centar.

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA