SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713823200 AND gallery_id = 8993File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713823200, '8993', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Uz pobjedničku biciklu Šime Bajla poruka nadležnima da vrate grad biciklizma - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

FOTO: OTVORENJE IZLOŽBE BICIKLIZAM U ZADRU

Uz pobjedničku biciklu Šime Bajla poruka nadležnima da vrate grad biciklizma

Državni arhiv u Zadru otvorio je izložbu Biciklizam u Zadru u povodu Međunarodnog dana arhiva, autora Ante Gverića i Edija Modrinića.

Povodom Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Zadru otvorio je izložbu Biciklizam u Zadru autora Ante Gverića i Edija Modrinića.

- U povodu Međunarodni dan arhiva, koji se obilježava 9. lipnja, naše Hrvatsko arhivističko društvo odlučilo je da zajednička tema izlaganja svim arhivima bude bicikl, preciznije "Bicikl, ljubavi moja". Na temu bicikl Zadar je itekako pozvan nešto reći, pa smo organizirajući ovo događanje, došli do zaključka da imamo i što pokazati. Kolega Edi Modrinić i ja smo biciklisti rekreativci i radili smo ovo iz ljubavi, istaknuo je ravnatelj Državnog arhiva Ante Gverić.

Kao suorganizatori autorima izložbe pridružio se Biciklistički klub Zadar. Glavnina gradiva i eksponata je iz Državnog arhiva u Zadru, uključujući i najstarije dokumente stare 130 godina (kao što je Statut prvog biciklističkog kluba koji je osnovan 1893. godine). Dosta gradiva je izabrano iz zbirki tiskovina, novinskih članaka iz glavnih listova Dalmacije i Narodnog lista, Narodnog muzeja Zadar, Znanstvene knjižnice Zadar, privatnih zbirki, kao i zbirki fotografija Biciklističkog kluba Zadar. 

Sami počeci biciklizma u Zadru sežu u drugu polovicu 19. stoljeća, odnosno 1882. godinu kada se, prema usmenoj predaji, vozila prva biciklistička utrka na dionici Zadar-Musapstan-Crno-Botima, a početak organiziranog bicikliranja možemo smjestiti u 1885. godinu kada se osniva Hrvatski sokol, a u sklopu njega biciklistička sekcija. Nakon Domovinskog rata, Biciklistički klub Zadar je obnovljen te šire poznat po utrci Velika nagrada 1. svibnja - Memorijal Damira Zdrilića. Cilj je izložbe dati skroman doprinos promociji bicikla  i očuvanju biciklističke tradicije u Hrvatskoj.

- Ova izložba može imati i jednu poruku za nadležne, pogotovo u posljednje vrijeme kad se u Zadru u zadnje vrijeme puno govori i piše o potrebi biciklističke infrastrukture. Time bi se omogućilo da biciklisti ne dovode sebe, a ni druge u opasnost. Svi znamo koliko je bicikl kao prijevozno sredstvo popularan: jeftin je, dostupan, ne zauzima puno mjesta , ne troši energenti i ne zagađuje okoliš, a doprinosi zdravlju. Konfiguracija Zadra i šire okolice je zahvalna ne samo profesionalnu vožnju, nego i za rekreativce. Neka ova izložba ne bude samo prozor u prošlost, nego i pogled prema budućnosti, zaključio je Gverić na otvorenju. 

Na izložbi je poseban eksponat bicikl čuvenog zadarskog bicikliste Šime Bajla, koji je i sam bio gost izložbe, a kojom je 1963. godine osvojio seniorsko prvenstvo Jugoslavije. Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja u čitaonici Državnog arhiva u Zadru.

Izložba "Biciklizam u Zadru" u Državnom arhivu
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA