Biznis

USPJEŠNO BRODILI PRVIH 9 MJESECI

Povećani prihodi TNG ali i troškovi putovanja triju brodova

Osnovana prije tri godine, najmlađa hrvatska brodarska kompanija Tankerska Next Generation (TNG) nastavila je uspješno broditi turbulentnim vodama međunarodnog tržišta.

ZADAR - Osnovana prije tri godine, najmlađa hrvatska brodarska kompanija Tankerska Next Generation (TNG) nastavila je uspješno broditi turbulentnim vodama međunarodnog tržišta.
U prvih devet mjeseci ove godine EBITDA (iliti dobit prije poreza kao jedan od pokazatelja poslovne uspješnosti tvrtke) je na razini od 86 milijuna kuna.

Rezultat je ostvaren u komercijalno vrlo izazovnom okruženju volatilnih vozarina, što je dodatni pritisak na brodare, ističe se u izvještaju predsjednika Uprava Johna Karavnića, koji je važan za investitore, one koji su uložili svoj novac u stvaranje TNG, tvrtke-kćeri Tankerske plovidbe. Temeljeni kapital tvrtke su domaći pomorci i šest brodova. Na Vinjercu, Velebitu i Pagu došlo je do promjene strategije zapošljavanja i prelaska na novo tržište, što je utjecalo i na troškove poslovanja  brodova, koja su iznosila 54,7 milijuna kuna. Lani u istom razdoblju oni su iznosili 15 milijuna kuna. Povećani trošak goriva, lučkih pristojbi, kompenzira se kroz veće prihode i podmiruje ih unajmitelj broda kada se ugovor o prijevozu na vrijeme ispuni, navodi se o detaljnom izvještaju Uprave.

Uvjeti u kojima posluju su promjenjivo tržište na kojem je važan i uragan, koliko i ekspanzija Kine, zatvorene rafinerije u Meksiku, cijena nafte i niz drugih faktora u konkurenciji skupog morskog prijevoza. Dobri ugovori i iznosi vozarina u svemu tome su prijelomni, pa je tako TNG u prvih 9 mjeseci ostvario 212 milijuna kuna prihoda, više za 7 posto nego lani, ali im je EBITDA s 86 milijuna kuna manja za 12.3 posto.

Uprava i za posljednja tri mjeseca ove godine, kada treba više tekućih energenata radi grijanja, očekuje iste trendove koji će TNG dovesti do pozitivnog poslovanja s dobiti i 2017. godine.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA