Zadar

NEMOJTE PITI I VOZITI

Povećava se policijski nadzor vozača povodom Martinja

Tradicionalno, za dane tijekom razdoblja od 8. do 12. studenog 2019. godine na području PU zadarske očekuje se povećani broj sudionika u prometu povodom obilježavanja blagdana Sv. Martina.

Tradicionalno, za dane tijekom razdoblja od 8. do 12. studenog 2019. godine na području PU zadarske očekuje se povećani broj sudionika u prometu  povodom obilježavanja blagdana Sv. Martina. PU zadarska najavila je pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.

Pojačani nadzor u prometu obavljat će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga i lijekova u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 780 vozačkih dozvola (2018./984), te 40 vozačkih dozvola radi vožnje pod utjecajem droga i drugih opijata (2018./71).

Statistički pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog prometa na području ove PU za navedeno razdoblje ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukazuje da stanje sigurnosti nije u potpunosti zadovoljavajuće, što se očituje brojem prometnih nesreća koje su za posljedicu imale sljedeće podatke: za prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 1657 prometnih nesreća što je za 250 PN-a manje ili 13,1 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ističe se, ipak, podatak o smanjenju broja smrtno stradalih osoba (2018./16 smrtno stradalih osoba, a 2019. g. 7 smrtno stradalih osoba) ili - 56,3%, potom smanjenju broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 15% te smanjenju broja prometnih nesreća s materijalnom štetom za 12,1%.

Analizom uzroka prometnih nesreća ukazuje da je alkohol uz brzinu i dalje dominantan problem sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i u dane vikenda, te da se kao značajan broj sudionika prometnih nesreća sa teškim i najtežim posljedicama pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu) kao i osobe starije životne dobi, znatno sklonije konzumiranju alkohola.

U prvih deset mjeseci ove godine dogodilo se ukupno 142 prometne nesreće, u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola, droge, lijekova ili nekog drugog opijata.

Nadalje, analitičkim praćenjem stanja sigurnosti prometa u zoni odgovornosti Policijske uprave zadarske, početak mjeseca studenog najčešće nosi tragične posljedice i najteža stradavanja na prometnicama uz gore navedene uzroke tu je i pojava magle, kiše, sklizav kolnik...

- Sve sudionike u prometu molimo, a posebno vozače da u vrijeme proslave «Martinja» ne sjedaju za upravljač svoga vozila ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste javni gradski prijevoz, taxi prijevoz ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića. Takvim odgovornim postupkom, izbjeći će se moguće štetne posljedice, nastanak prometne nesreće, materijalna šteta ili najteže posljedice, kao vlastite, tako i drugih sudionika u prometu, upozorili su iz PU zadarske.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA