Zadar

FEŠTA U SUBOTU

Predavanje o ribarstvu i degustacija Novigradske dagnje

Ministarstvo poljoprivrede je 21. svibnja donijelo Rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva „NOVIGRADSKA DAGNJA" - zaštićena oznaka izvornosti

U subotu 22. lipnja s početkom u 20 sati u crkvi Sv. Kate u Novigradu održat će se znanstveno-stručni skup „Novigradska dagnja - održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja". Na skupu će biti predstavljene aktivnosti na dobivanju Zaštićene oznake izvornosti (ZOI) u proteklih godinu dana, nakon čega će u 22 sata biti održan gastro-turistički događaj pod nazivom „Okusi Novigradske dagnje"

Ministarstvo poljoprivrede je 21. svibnja donijelo Rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva „NOVIGRADSKA DAGNJA" - zaštićena oznaka izvornosti. Ključnu ulogu u kompletnom procesu imalo je Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu kao izrađivač specifikacije poljoprivrednog i/ili prehrambenog proizvoda koja je odobrena od strane stručnog povjerenstva Ministarstva poljoprivrede. Ove godine, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu gost je s predavanjem pod nazivom „Nove tehnologije uzgoja školjkaša - primjeri iz Svijeta i mogućnosti primjene u Republici Hrvatskoj.

Osim Sveučilišta imat ćemo prilike čuti Lagur „Tri mora" s pregledom mjera, procedurama i planom raspisivanja natječaja iz mjere III (Laguri) Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020.

Kako bi se i najmlađima približila Novigradska dagnja, u jutarnjim satima u Parku u Novigradu održat će se kreativna radionica za djecu. Radionica je interaktivnog karaktera te se na njoj izrađuju suveniri i ukrasi na temu Novigradske dagnje.

Osim kreativnog i znanstvenog doživljaja, Općina Novigrad i Turistička zajednica Općine Novigrad organiziraju gastro-turistički događaj pod nazivom „OKUSI NOVIGRADSKE DAGNJE": i ove godine na Novigradskoj rivi, od 22h bit će pripremljeno i podijeljeno 500 kg daganja. Dagnje će biti pripremljene na nekoliko načina prema tradicionalnoj domaćoj recepturi, a događaj će biti popraćen prigodnim glazbenim programom ispred cafe bara „Noškić".

Događaj se organizira uz financijsku potporu Zadarske županije, Općine Novigrad, Udruge „Novigradska dagnja" te Turističke zajednice Zadarske županije, a organizacijskom potporom pridonijeli su i AGRRA i LAGUR „Tri mora". Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punoću ukusa Novigradske dagnje, a kao i svake godine i na ovogodišnju manifestaciju pozvani su svi ljudi dobre volje.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA