Kultura

ZADAR SNOVA

Preferiram da ne Korčulanke Ele Lipanović

Večeras će se na Zadru snova s početkom u 21:21 sat u sv. Dominiku održati premijera.

Večeras će se na Zadru snova s početkom u 21:21 sat u sv. Dominiku održati premijera. Prvi put se publici predstavlja program FIKK i filozofsko-kazališni diptih u režiji studentice Ele Lipanović s Korčule, koja je postavila inscenaciju pod naslovom "Preferiram da ne" prema tekstu Hermana Melvillea i profesora na Odjelu za filozofiju Sveučilišta u Zadru, Nikole Eterovića iz Splita, koji je za predstavljanje izabrao Günthera Andersa. Oba autora su snažne filozofske i literarne figure, Melville prije svega po slavnom Moby Dicku, uz Dostojevskog jedan od glavnih nositelja psihološko-metafizičkog pogleda na svijet 19. stoljeća, u kojem razmatra fenomenologiju dobra i zla, i čovjekovu ulogu između njih. Dok Anders, židovski Nijemac, filozof, esejist i pjesnik, razmatra teme poput emotivne i etičke egzistencije, život pod kišobranom masovnih medija, nuklearne prijetnje i nelogičnost religije.

Melville nam tako pokazuje da osviješteno postojanje nije dovoljno za sreću, već ona ovisi o tome kako ćemo se manifestirati u društvu i svijetu. Pritisci i obaveze koje nameće hijerarhija društvenih odnosa, uvjetovanost rada radi egzistencije mogu biti vrlo otežavajući kontekst za naše nastojanje ka ispunjenom i zadovoljnom životu.

Anders razmatra ulogu tehnologije i obrasce društvenog ophođenja, pri čemu nalazi da smo kao ljudi puno manje savršeni od naših tehnoloških proizvoda, čija produkcija prelazi domete naše vizualizacije i nužnu mjeru odgovornosti. Društveni kodeks s druge strane stvara iskrivljenu sliku, projekciju mogućih odnosa koji zbog toga što su odglumljeni ruše mogućnost spoznaje i življenja istine.

"Tabu" donosi dvije teze, "čovjek bez svijeta" i "svijet bez ljudi". Jedna Andersova misao nastavlja se u drugoj; ako se druga "svijet bez ljudi" učini prvom "čovjek bez svijeta" - vodi li redosljed ovih misli zajedničkoj misli ili se radi o uzročno-posljedičnom redosljedu misli, pita se Eterović. Dok se Ela Lipanović u "Preferiram da ne", bavi postupkom potrage za istinom koji rezultira uništenjem smislenosti života. Istina se uviđa kao iznutra trula, održava ju samo pojam koji je ovija, a ono što preostaje je lavina pitanja s kojom se nadalje protagonist suočava.

FIKK, Filozofsko internacionalno golo kazalište projekt je festivala Zadar snova i Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru kojim se želi materijalizirati sinergija dviju iskonskih no isto tako transcendentalnih područja ljudskog postojanja - filozofije i kazališta. 

Redatelji: Ela Lipanović, Nikša Eterović
Izvode: Ena Begović, Mihael Kukrika, Tina Keserović, Nikša Eterović
Kostimi i scena: Yulia E.Subbotina, Zvučna produkcija: Davor Rocco, Predrag Ćosić
Vizuali: Nastja Kljaić aka АРТИКАЛ
Produkcija: Zadar snova i Odjel za filozofiju Sveučilišta u Zadru

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA