Kultura

IZAŠAO NOVI BROJ

Pregršt medalja i diploma za Zadarski filatelist

Naš časopis Zadarski filatelist za svoj kvalitetan sadržaj i grafički izgled, sudjelujući na mnogobrojnim međunarodnim izložbama širom svijeta, nagrađen je (do prosinca 2018.) s 63 medalje i priznanja.

Naš časopis Zadarski filatelist za svoj kvalitetan sadržaj i grafički izgled, sudjelujući na mnogobrojnim međunarodnim izložbama širom svijeta, nagrađen je (do prosinca 2018.) s 63 medalje i priznanja. Prošle godine: pet izložaba, pet medalja (tri velike srebrne, dvije pozlaćene)! Za našu sredinu, za naš grad i za naše Društvo - to je veliki uspjeh, veliko priznanje i velika čast. Ponosni smo. 

 

 

Medalje s filatelističkih natjecateljskih izložbi u Tajlandu, Izraelu i Mađarskoj

O priznanjima ostvarenim u 2018. godini (filatelistički časopisi i periodika) u ovom broju piše Jurica Vučetić. Na Svjetskoj filatelističkoj izložbi ISRAEL 2018 održane u Jeruzalemu od 27. do 31. svibnja, u konkurenciji časopisa iz Bolivije, Kine, Kineskog Taipeia, Cipra, Hong Konga, Italije, Japana, Južne Koreje, Malte, Nizozemske, Perua, Rusije, Singapura, SAD i Hrvatske (3 časopisa) dobili smo veliku srebrnu medalju.

Na nacionalnoj filatelističkoj izložbi s međunarodnim sudjelovanjem HUNFILA 2018 u mađarskom gradu Nagykorosu održanoj od 29. lipnja do 1. srpnja naš je časopis Zadarski filatelist nagrađen pozlaćenom medaljom. Osim domaćina iz Mađarske, sudjelovali su i izlagači iz Austrije, Rumunjske, Slovačke i Hrvatske.

Na Svjetskoj filatelističkoj izložbi PRAGA 2018 održana od 15. do 18. kolovoza, u konkurenciji časopisa iz Australije, Austrije, Cipra, Njemačke, Japana, Kuvajta, Luksenburga, Nizozemske, Perua, Portugala, Rusije, Španjolske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, SAD i Iraka dobili smo veliku srebrnu medalju.

Međunarodna filatelistička izložba ALPE - JADRAN, Varaždin (od 18. do 21. listopada) priskrbila nam je pozlaćenu medalju. Sudjelovalo je sedam zemalja članica Saveza Alpe - Jadran grupacije: Švicarska, Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska.

Konačno, Svjetska filatelistička izložba THAILAND 2018, koja je održana od 28. studenoga do 3. prosinca u Bangkoku i na kojoj je bila najjača konkurencija (Belgija, Bolivija, Brazil, Cipar, Kanada, Kineski Taipei, Japan, Južna Koreja, Kuvait, Luksemburg, Malta, Rusija, Norveška, Novi Zeland, Peru, Poljska, Portugal, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Vijetnam) vlasnici smo velike srebrne medalje! Riječ je o natjecateljskim izložbama na kojima izloške ocjenjuju ocjenjivački sud sastavljen od filatelističkih stručnjaka iz nekoliko država.

U klasi filatelističke literature i periodike priznanja su dobivena u konkurenciji brojnih zemalja iz cijelog svijeta

U novom broju glasila Zadarski filatelist (br.29) Romeo i Ivo Visković nastavljaju svoj niz o Poštarstvu na teritoriju današnje Hrvatske i prikaz je njegova djelovanja u doba Mletačke Dalmacije, dok u rubrici "Crtice iz povijesti društva" pišu o izložbi zadarskih filatelista priređene 1954. godine u Zadru, drugoj po redu nakon Drugog svjetskog rata.

Černigojev članak "Krleža i Zadar" (Krleža na poštanskim markama) govori o piščevim vezama sa Zadrom, njegovim interesom za zadarsku prošlost i umjetnost. U drugom članku piše o izdavanju prigodne omotnice s prigodnim žigom u povodu polufinalnog susreta teniskih reprezentacija Hrvatske i SAD-a u Zadru (od 14. do 16. rujna 2018.), a koje se održalo pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar - Kitarović. Tu je i njegova stalna rubrika "Zanimljivosti" u kojoj donosi nekoliko neobičnih priča iz filatelije. Slijedi članak Ante Murna "Hrvatska književnost na markama Republike Hrvatske" (3. nastavak), gdje piše o hrvatskim pjesnicima i humanistima: Jurju Šižgoriću, Ivanu Gučetiću i Džori Držiću. Svi su oni ovjekovječeni na poštanskim markama Republike Hrvatske. Na kraju slijedi In memoriam našem kolegi Milenku Radoviću te rubrika Zadar na starim razglednicama. 

Časopis se tiska uz financijsku podršku Grada Zadra i Zadarske županije.

Naslovnica novog broja Zadarskog filatelista

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA