Biznis

DOZNAJE SE OD STIPE BEVANDE, ČLANA UPRAVE

Prepolovljen urod maraške, a otkup po istoj cijeni

Ovo nam je bila najgora godina uroda maraške od kada imamo vlastitu plantažu, doznali smo od Stipe Bevande, člana Uprave Maraske prilikom predaje donacije zadarskom rodilištu

ZADAR- Ovo nam je bila najgora godina uroda maraške od kada imamo vlastitu plantažu, doznali smo od Stipe Bevande, člana Uprave Maraske prilikom predaje donacije zadarskom rodilištu.

Berba na plantaži Vlačine koja se prostire na 220 hektera s 95 tisuća stabala višnje maraske je završena, a rezultata je 550 tona - upola od uobičajenog roda od 1100 tona godišnje.
Maraška je izvorna sirovina tvornice Maraska koja se za proizvodnju sokova i maraschina mora namiriti. A od koga nego li od domaćih kooperanata, kazao nam je Bevanda. Otkupna cijena koju Maraska daje jeste 3.60 kuna po kilogramu. Kao i lani. Najveća otkupna cijena je bila prije desetak godina 5,50 kuna.  Kako je cijena padala tako su se vlasnici manjih plantaža maraske bunili i prijetili sječom stabala kada je otkup došao na niske grane.

Na Marskinoj plantaži berba se odvijala od 6 ujutro do šest poslijepodne uz pomoć opreme koja se svaka tri sata čisti od tvrđe kožice tog voća u beračima koji su pod pritikom. Prema riječima člana Uprave Maraske, nisu imali problema s radnom snagom za berbu jer su berači stigli iz Slavonije.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA