Sport

NA RADIJU 057 OBILJEŽEN ROĐENDAN NAJTROFEJNIJEG KLUBA

Prije 20 godina osnovan je JK sv. Krševan koji je Zadru donio prvu zlatnu olimpijsku medalju

Prije 20 godina u Zadru je osnovan Jedriličarski klub Zadar sv Krševan. Bilo je to 9.9.1999. godine - numerološki najsretniji dan kojeg je namjerno izabrao Edo Fantela osnivač, trener i predsjednik tog najtrofejnijeg sportskog kluba u Zadru

ZADAR- Prije 20 godina u Zadru je osnovan Jedriličarski klub sv. Krševan. Bilo je to 9.9.1999. godine - numerološki najsretniji dan kojeg je namjerno izabrao Edo Fantela,  osnivač, trener i predsjednik tog najtrofejnijeg sportskog kluba u Zadru. U odnosu na broj članova i količinu osvojenih medalja te rezultata, zadarski JK sv. Krševan nemjerljiv je u svjetskim razmjerima.

Prva trojica članova bili su Šime i Mihovil Fantela te Alan Bačić, podsjeća Edo Fantela koji je tu životnu epizodu započeo s dva posuđena broda klase optimist, u podstanarima na bazenu Kolovare kod PK Zadar (tada još Jedinstvo). Prva regata novim članovima JK sv Krševan bila je Kup sv. Kršavana za optimiste kojeg je organizirao JK Uskok iz kojeg je došao trojac mladih jedriličara. Šime je pobijedio na toj regati. On je kao član Uskoka s 12 godina osvojio svjetsku broncu u klasi optimist, a potom je pod okriljem JK sv. Krševan postao prvi Europljanin koji je osvojio prvenstvo Južne Amerike. Članovi JK sv. Krševan bile su i olimpijke Enia Ninčević i Romana Župan, podsjeća Fantela stariji koji sve te regate i putovanja ima u svom sjećanju kao i nebrojene kilometre "u nogama".

S vremenske distance od 20 godina, JK sv. Krševan nije bio prolazna avantura, kao što se njegovim članovima nije tek tako posrećilo. Iza aktivnih članova kluba u pozadini kao i onim na moru, naporni su sati i dani provedeni na putovanjima i regatama. Avantura je bila sve ono kroz što su prolazili do tih natjecanja i na njima samima, osobito kad je iz "očiju", kako bi rekao Edo Fantela, Mihi ukradena medalja na EP optimista. Uz Kosteliće, najuspješniji obiteljski sportski projekt zaokružio je Igor Marenić. On u JK sv. Krševan dolazi s Cresa 2001. godine. 

- S 15 godina više ne možeš jedriti u kadici. Došlo je vrijeme za nove korake. Naši roditelji s Edom na čelu omogućili su nam da jedrimo zajedno i da sve imamo punih 15 godina, kazao je Igor Marenić koji zajedno s braćom Fantelom povodom obljetnice JK sv Krševan gostovao na Radiju 057.

Opušten razgovor tek je bljesak na bogatu sportsku karijeru u kojoj su Šime i Igor osvojili toliko toga, više puta pokorili svjetsku i europsku konkurenciju i okrunili se olimpijskim zlatom 2016. godine u Rio de Janeiru. 

Uvijek dragi i redovni gosti na Radiju 057, još jednom su podsjetili zašto Šime i Igor nisu nastavili jedriti zajedno.

- Olimpijsko zlato bilo je san kojeg smo ostvarili, a zbog kojeg smo i počeli jedriti zajedno. Sve rezultate i medalje u klasi 470, ostvarili smo kao nesavršena kompozicija. Zbog toga sam ja, previsok na mjestu kormilara, na brodu koji podnosi najviše 130 kilograma ukupne težine posade, morao biti stalno na dijeti, navodi Šime već poznate razloge razlaza sportskog partnerstva s Igorom. Nova jedriličarska iskustva i projekti za obojicu bili izazovni. Šime je bratom Mihovilom prešao u klasu 49-er, a Igor je s novom partnericom prvi hrvatski jedriličar na Nacri 17.

Obje klase su nove. Nacra je tipa katamaran, a obojici je i dalje cilj sudjelovanje na Olimpijskim igrama i osvajanje medalje, ističe Šime. Nacra na kojoj jedri mješovita posada i koja gotovo leti moru, prema Igorovim riječima, nova je i zanimljiva klasa koju on tek osvaja s novom partnericom Anđelom De Micheli Vitturi iz Splita.

Prije dvije godine braća Fantela počela su službeno jedriti u klasi 49-er. 

- Udarili smo junački s trenizima. Nije bilo lagano, ali se to na kraju isplatilo. Iskoristili smo priliku kada su se na SP u danskom Aarhusu poklopili naši uvjeti i uvjerljivo smo osvojili titulu svjetskih prvaka i olimpijsku normu s kojom se mirno možemo spremati za OI u Tokyu, kazao je Mihovil koji će sa Šimom krajem studenog braniti titulu svjetskih prvaka u Novom Zelandu.

Uz sve vrhunske sportske rezultate, ono na što je predsjednik JK sv Krševan najviše ponosan jesu fakultetske diplome koje su "osvojili" gotovo svi koji su jedrili za taj mali klub sa sjedištem na Ravnicama. Šime je diplomirao ekomomiju, Igor geodeziju, Mihovil agronomiju, Alan geologiju, Dominik brodogradnju... Edo Fantela uz sve obaveze vođenja kluba i sportskog pogona, ne prestaje kormilariti i Hrvatskim jedriličarskim savezom koji je za vrijeme njegova vođenja Vijeća za natjecanja spremio prve dvije olimpijske medalje. Olimpijska regata u Tokiju bit će izazovna i bilo bi poželjno da bude povijesna, što je ujedno rođendanska želja u JK sv. Krševan.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA