Kultura

LICA PUNA NADE

Prikazan film o misionarima i djeci u Beninu

Štefan je izrazio priznanje djelovanju hrvatskih misionara, istaknuvši kako oni grade škole, bolnice, mostove, cceste, bunare, čine sve da se Božja riječ proširi

Dokumentarni film Lica puna nade u produkciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj predstavljen je u petak u dvorani pastoralnog centra sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru.

Redatelj, snimatelj i scenarist tog filma je doc. dr. Krunoslav Novak s Odjela za komunikologiju HKS-a. Sugovornici u filmu govore o načinu i poteškoćama školovanja djece i mladih u afričkoj zemlji Benin. Osobito je predstavljen Dom za djevojčice sv. Ivan Pavao II. kojeg je osnovao vlč. Odilon Singbo, svećenik iz Benina koji trenutno djeluje u Hrvatskoj kao sveučilišni kapelan na HKS-u.

Singbo u filmu govori o svom školskom odrastanju i požrtvovnosti da se uzdrži kao srednjoškolac kako bi mogao plaćati školarinu koju je zarađivao radeći. Dom za djevojčice podigao je na zemljištu svoga oca, a građen je od 2013. do 2015. g., kad je otvoren. Od deset djevojčica prve godine, Dom sada pohađaju 22 djevojčice pod vodstvom redovnica. Htio je osigurati školovanje djevojčicama jer se ženama generalno u Beninu teže omogućava pravo na pohađanje škole.

Prisutnima su se obratili vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i redatelj Novak. Štefan je izrazio priznanje djelovanju hrvatskih misionara, istaknuvši kako oni grade škole, bolnice, mostove, cceste, bunare, čine sve da se Božja riječ proširi i kazuju ljudima za Isusa. Istaknuo je hrabrost hrvatskih misionarski Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Kongu koje više od dvadeset godina žive u nemirnom prostoru biskupije Bukavu, ali od tamo ne žele otići.

U filmu beninska djeca na hrvatskom jeziku pjevaju Servus dragi Zagreb moj i mole Zdravo Marijo. Kadrovi filma snimljeni su za vrijeme boravka vlč. Novaka u južnom dijelu Benina 2017. godine. Štefan je potaknuo na razvoj misijskog duha molitvom Bogu i davanjem novčanih priloga za misionare i potrebe u misijama.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA