SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713564000 AND gallery_id = 9410File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713564000, '9410', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Pripremala se janjetina na sve moguće načine - Vijest - 057info - Zadar

Zabava

ZAPOČEO MEAT ME

Pripremala se janjetina na sve moguće načine

Na Staroj pijaci u sklopu tržnice na Poluotoku otvoren je Meat Me, Festival mesa Zadar 2019.

Na Staroj pijaci u sklopu tržnice na Poluotoku otvoren je Meat Me, Festival mesa Zadar 2019. Zadarski kuhari uz podršku Turističke zajednice Grada Zadra jutros će pripremiti preko 450 porcija jela od janjetine.

Manifestaciju su otvorila dvojica kuhara - chef restorana "Il padrino" Klaudijo Mrkić, koji je janjetinu kuhao u Iškom lopižu te Saša Began iz restorana "Foša", koji je kuhao janjeće tripice. 

- Iški lopiž kuha se bar tri i pol sata pa smo ga većim dijelom pripremili jutros a dovršili na pijaci. U njega uz janjetinu ide dosta povrća, krumpir, biži, mrkva, bob, komorač... Nije baš jelo koje se nudi po restoranima zbog načina na koji se priprema ali je izvrsno za manifestacije ovakvog tipa i obiteljske ručkove, kaže Mrkić.

Kuharska ekipa iz "Hedonista" jutros je pripremala janjeću jetricu na venecijanski način, a kulinari iz Trattorie "Mediterraneo" su grilali marinirano janjeće meso.

- To je janjetina na bilo u koju idu but i plećka, i to tako da se prvo ispeku. a onda pirjaju. Nije sezona boba, artičoka, začinili smo ju jesenskim biljkama poput komorača kako bismo dobili jedno jelo u skladu s ovim godišnjim dobima, rekao nam je Robert Pinto, šef i vlasnik Trattorije Mediterraneo.

Festival mesa ne prolazi samo u znaku ove namirnice - Varoška pivovara i pivovara Brlog nude craft piva, Paška sirana i Gligora sireve, a Udruga vinara Zadarske županije lokalna vina. Mesnica Biloglav u ponudi ima vakumirani pršut i domaću slaninu.

U nastavku manifestacije Markić će na velikom i "Big Green Egg" keramičkom roštilju peći janjeće kotlete. U ovom roštilju gori posebna vrsta ugljena od različitog drva, a prednost ovog "velikog zelenog jaja" je dugo zadržavanje ujednačene topline te održavanje sočnosti mesa i svih okusa mesa uz ugodan miris dima.

Konzumacija jela i piće moguća je preko kupona koji se prodaju na Staroj pijaci. Za 20 kuna može se konzumirati jedno od spremljenih jela, a za 10 napitci. Sav prihod od prodaje namijenjen je Općoj bolnici Zadar. Također posjetitelji mogu svjedočiti različitim kulinarskim i mesarskim tehnikama pa je tako mesar Poličanke demonstrirao tranširanje cijelog janjca.

Meso za trodnevno Meat Me druženje doniraju zadarski mesari Biloglav, Lukin, Gobin i Paleka, mesnica Poličanka te trgovački centar "Metro".

Prvi dan Meat Me festivala
Foto: TZ Grada Zadra
PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA