Zadar

POTRAGA ZA INVESTITOROM MILIJUNSKOG PROJEKTA

Prodaja koja već 15 godina uzburkava strasti - od izbacivanja iz HDZ-a do prijave oporbe

Početak nove godine u Općini Preko uvidjeli su kao priliku za pokretanje projekta starog 15 godina. Raspisan je natječaj za prodaju pašnjaka površine 77.085 m2 u Lukoranu za izgradnju dijela ugostiteljsko-turističke zone "Mačjak - Šumljak" u uvali Prtljug.

Početak nove godine u Općini Preko uvidjeli su kao priliku za pokretanje projekta starog 15 godina. Raspisan je natječaj za prodaju pašnjaka površine 77.085 m2 u Lukoranu za izgradnju dijela ugostiteljsko-turističke zone "Mačjak - Šumljak" u uvali Prtljug.

- Ostatak zemljišta od ukupno 386 tisuća m2 je u vlasništvu Republike Hrvatske, te očekujemo da će i oni ubrzo objaviti natječaj. Na sveukupnom području planirano je 212 vila s bazenom, hotel s 500 kreveta, dva privezišta s ukupno 150 vezova. Sveukupna vrijednost ulaganja je 120-150 milijuna eura. Na području obuhvaćenom natječajem predviđena je izgradnja 40 vila, jednog privezišta te popratnog ugostiteljskog kao i sportsko-rekreativnog sadržaja. Naša je obveza izgradnja pristupne ceste i ostale infrastrukture, maksmimalno ćemo podržati investitora. Kad bi se realizirao cijeli projekt, Općina bi imala 15 milijuna kuna prihoda, a to je jedan naš proračun. Ne treba posebno isticati što bi to značilo za otok - od zapošljavanja, bolje demografske slike, revitalizacije cijelog otoka, koristi za sve ostale grane i djelatnosti... Posljednjih godina dolaze nam investitori iz raznih dijelova svijeta, a najdalja država iz koje nam je stigao upit je Amerika, rekao nam je načelnik Općine Preko Jure Brižić ističući kako oni, za razliku od sličnog turističkog projekta Južni Pašman od kojeg su odustali upravo američki investitori, imaju spremnu svu dokumentaciju.

Početna kupoprodajna cijena za zonu "Mačjak - Šumljak" iznosi 33,38 EUR/m2, što je ukupno 2.573.097,30 eura, odnosno oko 20 milijuna kuna. Upravo je ovaj iznos izazvao raskol u Općinskom vijeću, pa je na dan objave natječaja Ministarstvo uprave dobilo pismo od oporbenih vijećnika koji smatraju da se prodaja provodi na nezakonit način.

- Tražili smo da se ta točka skine s dnevnog reda, jer nismo dobili nikakve materijale, osim samog akta - Zaključka. Tražili smo da nam se dostavi elaborat o procjeni vrijednosti zemljišta, kako bi mogli vidjeti na koji način se došlo do cijene od 33,38 eura po m2. Načelnik je na to rekao da što će nam (oporbi) elaborat kad ćemo i tako glasati protiv! Znamo da zvuči nevjerojatno, ali je itekako istinito. U raspravi smo iznijeli najsvježije cijene građevinskog zemljišta u Općini Preko. Izračunali smo da je prosječna cijena građevinskog zemljišta 142 eura po m2. To je prosjek 46 zemljišta koje smo pronašli u oglasima. Naš argument je bio da je cijena općinskom zemljištu 7 eura viša zaradilo bi se 4 milijuna kuna više. Jedno privatno poljoprivredno zemljište bez građenja prodaje se po 40 eura, a općinsko građevinsko, turističko se prodaje po 33,38 eura. Isto tako tražili smo da, prema zakonu, cijelo Općinsko vijeće bude povjerenstvo za prodaju. To je odbijeno, načelnik je rekao da će on formirati povjerenstvo. Nejasno po kojim kriterijima, vjerojatno po podobnosti, stoji među ostalim u zatjevu kojeg su Samostalnom sektoru za upravnu inspekciju uputili nezavisni vijećnici Marijo Košta, Ivica Profaca, Ivo Uhoda i Ivan Ivanov. Oni su resornom ministarstvu dostavili zaključak o prodaji, kao i primjere iz oglasnika, tražeći hitan nadzor zakonitosti rada sjednice održane uoči Badnjaka. Kako nam je rekao Košta, sporan im je i uvjet po kojem se na natječaj mogu javiti samo tvrtke registrirane prije minimalno 5 godina.

- Što to znači u praksi - javi se firma koja ponudi 34 eura i firma koja ponudi 100 eura. Ali firma od 100 eura je registrirana samo 4 godine i natječaj dobiva firma od 34 eura, upozorava Košta.

Za načelnika Brižića je ovo sve "nepotrebno dizanje halabuke".

- Jedno su oglasnici, a drugo procjembeni elaborat kojeg je usvojilo i županijsko povjerenstvo. Na sjednici sam im rekao: "Da je cijena 150 eura/m2, bili bi i dalje protiv". Njima je cilj sabotiranje, rekao nam je Brižić koji nam je, nakon savjetovanja s pravnom službom, dostavio elaborat kojeg je izradio Mario Kalmeta. Na pitanje zašto isto nije dostavio vijećnicima na sjednici, načelnik je istaknuo kako to nije dužan, dok je uvjet od pet godina opravdao kao način utvrđivanja ozbiljnosti investitora.

Brižić je Koštu prozvao je za stopiranje ovog projekta davne 2004. godine.

- Kada je prvi put raspisan natječaj za prodaju, Košta je sve prijavio DORH-u. Sve je zapelo u imovinsko-pravnim odnosima, a Općine je za izdvajanje zemljište iz šumskog područja zatraženo 32 milijuna. 2007. godine platili smo 6.3 milijuna kuna, a izmjenom zakona 2018. godine omogućeno nam je da za taj iznos dobijemo određenu kvadraturu zemlje. Da se ovaj projekt dogodio prije 15 godina, puno toga se moglo napraviti. Danas bi bila potpuno drugačija slika otoka Ugljana i Općine Preko, poručio je Brižić optužujući Koštu da se vodi nekakvim osobnim interesima.

Košta pak ističe kako načelnik priča o događajima kojih se ne može ni sjećati.

- Nisam znao da se već s 10 godina počeo baviti politikom, ironično je istaknuo Košta objašnjavajući tijek događanja iz 2004. godine:

- Nisam prijavio izravno DORH-u, već novinarima, a zbog toga su mi prijetili i izbacili me iz HDZ-a. Svega je tu bilo. Oni su to tada htjeli prodati kao poljoprivredno zemljište, a ja sam im rekao da pričekaju skorašnji Prostorni plan kojim će to biti definirano kao građevinsko zemljište. Oni su ipak raspisali natječaj. Bi li tako prodavali svoje zemljište?! Da me sada Brižić uvjerio u dokumentaciju i taj projekt, glasao bih za, ali ovo nije način, odgovorio je oporbeni vijećnik.

Rok za dostavu ponuda investitora je 29. siječnja, a do tada je na potezu i Ministarstvo uprave.

PRIKAŽI KOMENTARE (8)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA