Zabava

FESTIVAL ZA SLADOKUSCE

Proglašenje i degustacija najboljeg pršuta uskoro u Zadru

Drugog dana, 26. rujna, događaj se seli na Trg Petra Zoranića, a uz atraktivnu prezentaciju najbolji hrvatski pršuti prodavat će se po povoljnim cijenama.

Tko ima najbolji pršut u Hrvatskoj ove godine saznat će se na 6. Danima hrvatskog pršuta, koji završavaju u subotu 26. rujna predstavljanjem na Trgu Petra Zoranića u Zadru, od 8 do 14 sati. Proizvođači krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog pršuta poslali su uzorke na ocjenu, a proglašenje najboljih održat će se prvog dana manifestacije, 25. rujna u hotelu Kolovare.

Uz tradicionalne nagrade za najbolji pršut, sudionike očekuju zanimljive radionice i okrugli stol na kojem će, osim o kontroli zaštićenog hrvatskog pršuta na tržištu, govoriti i o njihovom plasmanu u izazovna vremena kada su proizvođači pršuta bili pogođeni ne samo krizom COVID-19, ali i svinjske gripe. Drugog dana, 26. rujna, događaj se seli na Trg Petra Zoranića, a uz atraktivnu prezentaciju najbolji hrvatski pršuti prodavat će se po povoljnim cijenama.

- U Hrvatskoj proizvodnja pršuta raste iz godine u godinu, ali to još uvijek nije dovoljno za pokrivanje njegove potrošnje. Točnije, u Hrvatskoj se godišnje pojede oko milijun komada pršuta, a proizvede ih oko 450 000. S udjelom većim od 90 posto u ukupnoj proizvodnji pršuta u Hrvatskoj, najviše je dalmatinskih, slijede drniški, slijede istarski i krčki. Zbog svojih vrhunskih senzornih svojstava i specifične tradicionalne tehnologije proizvodnje, bez dodatne kemije, hrvatski pršut ima veliki izvozni potencijal i veliki potencijal za plasman u turizam kroz vrhunsku gastronomsku ponudu, čak i u ovim vremenima kada se suočavamo s posljedicama pandemije u gospodarstvu, rekao je za magazin Croatia Week izvršni direktor klastera Ante Madir.

Dani hrvatskog Pršuta održat će se u skladu s preporukama i mjerama Stožera civilne zaštite.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA