SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713823200 AND gallery_id = 9759File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713823200, '9759', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Projekt budućnosti za plažu Kolovare koštao bi između 3 i 6 milijuna eura - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

IDEJNO RJEŠENJE DONOSI OTOČIĆE S KAFIĆIMA

Projekt budućnosti za plažu Kolovare koštao bi između 3 i 6 milijuna eura

Uz četiri aktualna projekta uređenja zadarskih plaža, gradske vlasti jučer su predstavile projekt budućnosti za plažu Kolovare.

Uz četiri aktualna projekta uređenja zadarskih plaža, gradske vlasti jučer su predstavile projekt budućnosti za plažu Kolovare. Arhitekt Pero Marušić, kojem je povjerena izrada Urbanističkog plana uređenja tog obalnog pojasa, po prvi je put javnosti prezentirao projekcije budućeg izgleda dijela plaže između dva ugostiteljska objekta - zatvorenog „Zara beacha" te "Porthosa".

Upravo je na osnovu njihovog idejnog rješenja Grad Zadar od Ministarstva turizma dobio 560.000 kuna za prvu fazu radova koja će ubrzo krenuti na potezu od stare Poliklinike do "Zara beacha", a obuhvaća sanaciju obalnog zida rive, popločavanje kupališta i šetnice, izvedbu sunčališta i javne rasvjete na površini od 1395,3 m2. Početkom tjedna otvorene su ponude više od ukupne procjene vrijednosti ovog posla koja je iznosila 1.9 milijuna kuna, no to neće biti prepreka za početak radova.

- Nabava je u postupku evaluacije i kroz 10 dana ćemo imati odluku o odabiru i prijedlog za sklapanje ugovora, ako ne bude žalbe. Očekujemo da će proces biti gotov do početka ožujka i onda ćemo definirati koliko toga se može napraviti do sezone, a koliko nakon sezone, kako ne bi ometali kupače. Izvođač će imati rok od 5 mjeseci. Svrha i cilj uređenja bila je da pokrenemo radove na plaži Kolovare kao dio većeg obuhvata. To je višefazni projekt, razdvojili smo ga na faze kako bi ga mogli financirati u skladu s proračunskim mogućnostima, rekao je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove koji je nositelj prve faze uređenja. Druga faza obavit će se u suradnji s Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti u sklopu redovnog programa održavanja plaža, a obuhvaća radove na javnoj zelenoj površini, betonske klupe i sunčališta, gornje šetnice i staze te uređenje travnatog tla i sadnju novih stabala. Površina obuhvata druge faze iznosi 2802,7 m2.

U nastavku pak slijede prave turističke atrakcije - dva zelena otočića koja će nastaniti ugostiteljski objekti.

-

Suštinski dio projekta su dvije pješčane plaže. Naime, cijeli ovaj prostor čini građevinska šuta nastala čišćenjem nakon Drugog svjetskog rata. Tko god se kupa tamo, zna da je to nekvalitetan materijal i nešto što se teško može nazvati plažom. Da bi se postigle ove dvije pješčane plaže, treba ih zatvoriti s podmorskog gledišta kako taj pijesak ne bi odnijelo more. To su razlozi kojih smo iskoristili kako bi napravili dva otočića sa stablima, šankovima i sunčalištima, kao dvije atrakcije koje de facto skrivaju jednu funkcionalnu potrebu, rekao je arhitekt Marušić koji je savjete potražio od splitske Obale, najstarije hrvatske specijalizirane tvrtke za pomorske gradnje.

Idejnim rješenjem Arhitektonska radionica Marušić predvidjela je i uređenje prostora oko kafića u ulici Karma ("Popaj"), tako da se sanitarni čvorovi i šankovi prebace na donju etažu, čime bi na gornjoj ostale samo terase. Arhitekti rade i na označavanju duže pješačke zone, produženju mula kod Porthosa... U zoni fontane izvodile bi se pak tek minimalne intervencije, zbog povijesnog značaja i konzervatorskih uvjeta. Arhitekti su označili i prostore koje smatraju idealnima za pružanje komercijalnih sadržaja.

- Grad Zadar je pobornik javnih plaža, pa bi se to trebalo financirati od komercijalnih sadržaja, a ne kroz naplatu ulaza. Moram napomenuti da ovi prostori nisu definirani arhitektonski, već kao jedan prijedlog koji će se kasnije razvijati u fazi razrade, istaknuo je Marušić.

Kada ćemo se kupati na jednoj tako uređenoj plaži?, zanimalo je novinare na jučerašnjoj prezentaciji.

- Sve to iziskuje vrijeme i novac, ali radi se. Grad ne može biti brži od onoga što čovjek misli, odgovorio je gradonačelnik Branko Dukić.

A na koliko se procjenjuje sveukupni projekt?

- Riječ je o površini oko 30 tisuća kvadrata, a cijena može varirati od 50-100 do 200 eura po kvadratu. Stoga projekt može koštati između 3 pa do 6 milijuna eura. Sve ovisi na koji će se način tome pristupiti i koji će se ekonomski model u tom trenutku postaviti. Jedna varijanta uzeta je u prvoj fazi kada su korištene pristupačne cijene, rekao je Marušić.

Rendere budućeg izgleda plaže Kolovare zatražili smo u originalnom obliku, no taj se jednostavan zahtjev pokazao kao dugotrajna i teška misija za glasnogovorničku službu i resor graditeljstva i prostornog uređenja Grada Zadra. Evo što je na prezentaciji uhvatio naš fotograf Krešimir Sorić koji se zapitao kako će se na tom potezu riješiti vječno gorući problem parkinga u Zadru.

Prezentacija uređenja zadarskih plaža
Foto: 057info (Krešimir Sorić)
PRIKAŽI KOMENTARE (14)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA