SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713996000 AND gallery_id = 10094File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713996000, '10094', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Prošla je kritična faza za veći broj zaraženih s teniskog turnira, problematičan je slučaj vozača - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

EPIDEMILOG ALAN MEDIĆ O DRUGOM VALIĆU KORONE

Prošla je kritična faza za veći broj zaraženih s teniskog turnira, problematičan je slučaj vozača

Prošlo je kritičnih osam dana od teniskog turnira, a zadarska epidemiloška služba nije zabilježila niti jedan novi slučaj zaraze povezan s Adri tourom.

Prošlo je kritičnih osam dana od teniskog turnira, a zadarska epidemiloška služba nije zabilježila niti jedan novi slučaj zaraze povezan s Adria tourom. Do kraja tjedna imat ćemo jasnu epidemiološku sliku, najavio je dr. Alan Medić. On je  izrazio i uvjerenje da će za dan, dva biti manje oboljelih s obzirom na protok vremena u inkubaciji koronavirusa.

Među šestoro zaraženih osoba s tog turnira, najgori je slučaj vozača koji je kršio samoizolaciju.

- Njega smo stavili u samoizolaciju nakon što nam se javio i obrađeni su njegovi kontakti, njih 20-ak, doznaje se od dr. Medića u odgovoru na novinarski upit. I dodao kako oni ne mogu kontrolirati nečije neodgovorno ponašanje. U svakom slučaju, epidemiolozi ne dobivaju više pozive građana koji imaju bilo kakve veze s teniskim turnirom.

Među 331 osobe kojima je određen nadzor, najviše je radnika s područja BIH, Makedonije i Srbije.

Od tamo je došla jedna mlađa muška osoba koja se testirala u Beogradu i pozitivna je. Zadarski su epidemiolozi obradili njegovu partnericu koja je s zaraženim muškarcem došla na zadarsko područje, gdje imaju prebivalište. Muškarac se nalazi u u izolaciji, a partnerica je po epidemiološkoj uputi stavljena u samoizolaciju. 

Šef epidemiološke službe pohvalio je profesionalnu reakciju bolničkog osoblja koje je evidentiralo jednu stariju zaraženu osobu na Hitnom bolničkom prijemu. Obrađena su njezina sva tri kontakta.

Zadarski epidemiolozi od prošlog ponedjeljka testirali su 475 osoba, a utvrđeno je 11 pozitivnih odoba, od čega je šest povezano s turnirom, a petoro njih su strani državljani. Naravno, da oni koji nisu imali uputnicu, morali su platiti tesiranje 1560 kuna. Na ponovnom buđenju zaraze angažirano je 15 liječnika Zavoda za javno zdravstvo kojim je dr. Medić zahvalio na svesrdnom radu, osobito u prikupljanju kontakata.

Dr. Medić je novu pojavu koronavirusa na zadarskom području detektirao kao drugi valić kojeg je najavljivao pred kraj prvog korona ciklusa i njegova preporuka je građanima da idu na sunce i u more. Naravno, uz odgovornost i izbjegavanje dužih i izravnih kontakata face to face.

Alan Medić ispred zgrade Poliklinike
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA