SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713996000 AND gallery_id = 8812File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713996000, '8812', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Prosvjed vlasnika tunolovaca jer ostaju bez kvote: dok Ministar određuje - Kali umire! - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

NE MOŽE SE DO TOLUŠIĆA, POŽALILI SE I PREMIJERU

Prosvjed vlasnika tunolovaca jer ostaju bez kvote: dok Ministar određuje - Kali umire!

Udruga tunolovaca srednjeg Jadrana danas je privezala brodove, razvila transparente s porukama i pustili sirene pobune protiv predloženog Pravilnika kojim im Ministarstvo poljoprivrede ukida pravo na rad.

Udruga tunolovaca srednjeg Jadrana danas je privezala brodove, razvila transparente s porukama i pustili sirene pobune protiv predloženog Pravilnika kojim im Ministarstvo poljoprivrede ukida pravo na rad.
Na njihove dosadašnje ulovne kvote tuna, tim se pravilnikom daje pravo samo 16 brodova koje imaju uzgajivači tuna, na ulov tuna koji počinje idućeg mjeseca.

- Moj otac koji ima 86 godina, svaki dan me pita kad ću na tunaru. Da mu kažem istinu, srce bi mu puklo, rekao je u emotivnom tonu Neven Vitlov. Njegova obitelj Vitlov iz Kali od 1934. godina ima dozvolu za lov tuna. Samo su gradili svoje brodove, a sada im Država uzima pravo na tradiciju i na kruh.

Slično je i s Milivojem Blaslovim koji je 1996. godine, kada je na zadarskom području započeo pionirski uzgoj tuna, bio jedan od 10 ribara koji su smjeli i mogli loviti tunu. Danas Ministarstvo određuje, a Kali umire poručio je 68-godišnji ribar koji je u taj posao uložio milijun dolara, prikupljenim u teškim godinama ribarenja po oceanima.

- Ja sam u duši tunolovac iz Kali. Neka mi vrate kamate za sve što sam uložio u opremanje broda, a ja onda idem van iz zemlje sa svojom obitelji, poručio je Blaslov.

Danas, kada je uzgajivačima tune u Jadranu kvota povećana, onima koji su za njih lovili tunu, uzima se na to pravo.-  To je zato što su nas protekle četiri godine od nas tražili da prepuštamo svoje dozvole za ulov uzgajivačima. Nama je to s jedne strane odgovaralo jer smo kod uzgajivača imali osiguranu prodaju mješovite plave ribe. A njima je to sada razlog zbog kojeg mi ostajemo bez kvote, kazao je Vitlov, kojeg osobito smeta što ih nazivaju trgovcima.

- Prijašnji Pravilnik nam je zabranjivao da idemo na more, jer nemamo dovoljno kapaciteta. Ako pravo ulova ne želimo dati uzgajivačima tuna, onda će nam ga oduzeti. Sve je u ministrovim rukama i u njegovom potpisu stoji tko će izaći na more i dobiti kvotu za ulov tune, kazao je predsjednik Udruge tunolovaca Edison Boško, najavljujući kako se oni neće tako lako odreći svoje stečevine. Danas je bio prosvjed upozorenja, a spremni su ići do Brisela.

Pregovori s ministrom Tomislavom Tolušićem, koji je osnovao radnu skupinu za ovaj pravilnik (na e- savjetovanju do 21. travnja), došli tek do državne tajnice, jer se prema riječima Vitlova, do ministra ne može.

- Ja sm ovaj problem izložio i premijeru Andreju Plenkoviću prije mjesec i pol dana u Gaženici. Tražio da primi delegaciju ribara ali još nema poziva iz Banskih dvora, naveo je Vitlov, inače predsjednik Ceha za ribarstvo pri Udruženju obrtnika Zadar.
Ako novi pravilnik o ribolovu plavoperajne tune stupi na snagu, dosadašnje ulovne kvote od 35 posto gubi 20-ak ribarskih brodova s tunolovkom uz koje je vezano 200 ribara i ostalih zaposlenika.

Zato su na ribarice u Gradskoj luci danas bili istaknuti transparenti na kojima je pisalo Krađa: danas tuni, sutra srdele, Nacionalizacija ribarstva - monopol EU, Naši didovi o očevi sticali, a nama oduzeli...do Svoje ne damo- tuđe nećemo!

 

Prosvjed tunolovaca u zadarskoj luci 15. 4. 2019.
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (8)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA