Zadar

ZBOG ČEGA JE SKUPO DOMAĆE VOĆE?

Prve mandarine po 15 kuna, a odakle su skupe breskve

Pojava prvog sezonskog voća na tržnici nosi sa sobom i visoke cijene za one koji su ga željni.

Pojava prvog sezonskog voća na tržnici nosi sa sobom i visoke cijene za one koji su ga željni. I tako se mandarine sve ranije prodaju, a cijena onih prvih je sve veća.

Ovih dana to je 15 kuna za kilogram mandarina čija je cijena u punoj sezoni oko pet kuna.
Uz te mandarine stavljena je oznaka domaće. To je jedino voće koje ne uvozimo. Čak izvozimo mandarine iz Neretve. Na žalost, rijetki su oni koji su pravodobno shvatili da je smokva naše mediteransko blago, osim Sandre Babac koja je kao i poslije Rade Bobanović podigli plantažu tog otpornog ali slatkog voća.

Smokve se sve manje suše i po zadarskim otocima a stabla ostaju neobrana. Kada gle čuda, ovog ljeta na zadarskoj tržnici prve su se prodavale po 30, neki su vidjeli i 40 kuna po kilogramu. Htjeli su se onesvijestiti od čuda i želje da pojedu smokvu, ali ne tako precijenjenu.

Zadarsko zaleđe je obnovljeni bazen uzgoja voća. Znamo  kako su "Zadarske trešnje" brendirane na tržnicama u Rijeci i Splitu. Ove godine prve su se prodavale "po zlato", jer su slabo rodile, a kad su nadošle one „durače", cijena im se normalizirala da bi se u podsezoni prodavale trešnje uvezene iz Srbije.

Na breskvama mnogi su uzgajivači iz zadarskog zaleđa ove sezone ostali bez većih novaca od prodaje. Sada se prodaju breskve vinogradarke po 16 do 18 kuna za kilogram. Na štandovima su ponegdje označene kao domaće.

Svakako su skuplje nego lani.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA