Biznis

SUDBINA TVORNICE KOJU JE ANTIĆ STVORIO U LITHENŠTAJNU

Račun SAS Strojogradnje će se odblokirati i izbjeći stečaj, ali 71 zaposleni dobit će otkaze

SAS Strojogradnja se neće ugasiti, samo je pitanje u kojem će nastavku nastaviti živjeti slavna Antićeva tvornica.

ZADAR- SAS Strojogradnja se neće ugasiti, samo je pitanje u kojem će obliku nastaviti živjeti nekad slavna tvornica koju je stvorio Stanislav Antić.

Proizlazi to iz informacija koje smo dobili od direktora Tonka Šarića, dipl. inženjera strojogradnje. Nakon alarmantne najave o otpuštanju 71 radnika od 79 zaposlenih i sindikalnih pregovora, uprava SAS Strojogradnja radi na deblokadi računa firmi, isplati plaće za veljaču, a potom i stvaranja uvjeta da bi i oni mogli dobiti pomoć Države za plaće radnika.

- Mi smo zaposlenike obavijestili kako ne idemo u stečaj, nego u restrukturiranje. To znači zatvaranje jednog poglavlja da bi se otvorilo novo. SAS Strojogradnja bi se transformirala u inženjering u kojem bi na tržištu nudili know-how, znanje i umijeće u izradi alatnih strojeva. To će značiti formalno otkaze za zaposlene koji bi se angažirali ovisno o novim poslovima. Do tada ćemo ispuniti sve zakonske obaveze prema zaposlenicima SAS Strojogradnje, kazao nam je Tonko Šarić, koji kao član Uprave ima mandat do kraja listopada.

Kako je SAS došao do ruba propasti? Uz ekonomsku krizu, koja je dovela do nedostatka posla, pa korona epidemiju zbog koje ne mogu iz Njemačke doći do potrebnog materijala, posljednjoj blokadi je kumovala sudska presuda na štetu SAS-a.

Iako javnost nije imala puno informacija o poslovanju SAS Strojogradnje d.o.o, sa 132 milijuna kuna temeljnog kapitala, sudbina te tvrtke je u rukama vlasnika. Od 2014. godine to je Ist International Sastrade Aktiengesellschaft iz Kneževine Lihtenštajn. U Nadzornom odboru Tvornice specijalnih strojeva i dalje su Jozo Dragan i Janez Škrabec koji je lani u ime svoje slovenske kompanije RICO u Zadru potpisao ugovor na 460 milijuna kuna za Centar u Biljanim Donjim.

Samo su oni ti koji mogu dati odgovor na pitanje prodaje nekretnina SAS Strojogradnje u kojoj je nekadašnjih 400 radnika svedeno na 80 u prevelikoj tvorničkoj hali. Osim prevelikih troška održavanja tvornice koja odavno ne posluje ni s polovičnim kapacitetom, u pogon SAS Strojogradnje se nije ni ulagalo. Stoga je mnogima poželjno i očekivano da tvornica nestane s lokacije na kojoj je moguće izgraditi na stotine novih stanova. Međutim, problem je što SAS - posljednji proizvodni pogon u gradu, nema u planu alternativnu lokaciju.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA