Zadar

U STANKOVCIMA SE SASTALI

Radi se strategija razvoja općina ruralnih djelova

Radna skupina Udruge općina za izradu strategije razvoja lokalne samouprave sastala se prvi put u općini Stankovci u Zadarskoj županiji.

Radna skupina Udruge općina za izradu strategije razvoja lokalne samouprave sastala se prvi put u općini Stankovci u Zadarskoj županiji.

Načelnici iz svih regija Hrvatske, u nazočnosti predsjednika Udruge Martina Baričevića, voditelja radne skupine Ivice Klema i načelnika Stankovaca Željka Baradića kao domaćina, razmatrali su izradu strateškog dokumenta Udruge općina čiji je cilj unaprjeđenje sustava u kojem glavnu riječ imaju ruralni dijelovi Hrvatske odnosno male općine.

Strategija će kao sveobuhvatna studija kao putokaz poslužiti i Vladi RH u izradi zakona i propisa, objediniti dosadašnja dobra iskustva s lokalne razine i ukazati na loša te angažirati struku u potrazi za najoptimalnijim rješenjima. Pristup hrvatskoj lokalnoj samoupravi i ruralnim prostorima, poznato je, treba mijenjati jer je razina fiskalne i funakcionalne centralizacije nedopustivo visoka, a to u konačnici rezultira depopulacijom i devastacijom.

Strategijom će se predložiti i pravednija raspodjela poreznih prihoda i, posebice, pravednija statistička podjela Hrvatske na prethodno stanje tri regije umjesto sadašnje dvije, ekonomski disproporcionalne - priopćeno je iz Udruge općina u RH.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA