Zadar

PLAN NA JAVNOM UVIDU IZLOŽIT ĆE SE 17. OŽUJKA

Radionica Marušić predložila UPU Bregdetti s manjim brojem stanova

Radionica Marušić potpisuje izradu Urbanističkog plana uređenja mješovite zone Bregdeti pa je arhitekt Pero Marušić nakon plana Karme ponovno dobio vrući krumpir urbanizacije dijela Arbanasa.

Radionica Marušić potpisuje izradu Urbanističkog plana uređenja mješovite zone Bregdetti pa je arhitekt Pero Marušić nakon plana Karme ponovno dobio vrući krumpir urbanizacije dijela Arbanasa.

Nakon što je propao prijedlog UPU-a, kojeg je radio Željko Predovan sa svojim Block projektom, Marušić je napravio studiju uređenja tog istočnog pojasa Zadra, a radi i na izradi plana obalnog pojasa uvale Bregdetti. S Mjesnim odborom Arbanasi Marušić je imao desetak sastanaka oko spornog plana mješovite zone Bregdetti, a je li uspio pomiriti sve interese, znat će se na javnom izlaganju predloženog plana 17. ožujka.

Premda je obuhvat prostora nešto više od 11 hektara, na 45 tisuća metara četvornih predviđena je mješovita stambena zona s procjenom gradnje 360 stanova za 1800 stanara. Prema Predovanom planu, na tom prostoru bila je moguća gradnja 600 stanova. Za društvenu namjenu - novu crkvu i školu, koje tko zna tko, gdje i kada bi se gradile, planiran je prostor od 11 280 kvadrata. Za predviđenu sportsko - rekreativnu zonu nema određenja prostora koji je mješovitog vlasništva.

Uz onaj gdje je bila Zadranka i zbog kojeg se radi urbanistički plan, ostali prostor u Bregdeti uglavnom je u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Umjesto Nautilusa, koji je bio upisan kao suvlasnik terena, novi financijer plana je SN Z Zadar Bay d.o.o.Planeri su procijenili kako bi jedan i drugi prostor moglo koristiti 2 500 stanovnika.

Dolazak daleko većeg broja stanovnika nego što ih ima autohtono naselje Arbanasa, loša prometna povezanost, odnosno gužva na izlasku iz Arbanasa te izostanak crkve i škole, bile su najvažnije primjedbe mještana. Oni su bili glasni i u traženju igrališta za NK Arbanasi koje im je svojedobno Nadbiskupija prodala Konzumu, nakon čega im je Grad dao zamjensko kod velikog igrališta NK Zadar na Stanovima.

PRIKAŽI KOMENTARE (16)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA