Zadar

ODNOS PREMA MEDICINSKIM SESTRAMA S PRVE CRTE

Ravnatelj im nije rekao ni hvala, a glavna sestra tražila da upišu godišnje za COVID dane

Kada smo postavili pitanje ravnatelju zadarske bolnice dr. Željku Čulini kako je vrednovan rad medicinskog osoblja na COVID odjelima, nismo pojma imali da je veći dio osoblja zapravo kažnjeno.

Kada smo postavili pitanje ravnatelju zadarske bolnice dr. Željku Čulini kako je vrednovan rad medicinskog osoblja na COVID odjelima, nismo pojma imali da je veći dio osoblja zapravo kažnjeno.

Odgovor na to pitanje nismo dobili osim samohvale u kojoj se navodi: "Zajedničkim naporima uz suradnju naših liječnika infektologa ali i liječnika drugih specijalnosti, te radom prof.dr.sc. Borisa Dželalije, dr.med. i prof.dr.sc. Mire Morovića, dr.med. uspješno smo, u skladu s našim mogućnostima i kapacitetima pružili zdravstvenu skrb pacijentima s koronavirusom".

U pozadini te ocjene su zapravo male ljudske drame uglavnom medicinskih sestra i tehničara u čiju su zaštitu stali pojedini šefovi odjela, neki liječnici pisali pisma Upravnom vijeću, a da zapravo nisu dobili ni riječ zahvale ravnatelja bolnice Čuline. On se nije ni pojavio u utorak na obilježavanju Dana sestrinstva.

COVID dani je magična riječ koja se danima provlači u svim razgovorima, pritužbama i komentarima medicinskih sestara od kojih se u zadarskoj bolnici tražilo da COVID dane pretvore u svoje godišnje odmore. Sestre su bile raspoređene na 14 dana rada, u smjenama od 12 sati, i 14 dana samoizolacije za koje neke nisu imale ni uvjete, ali su zato imale rizik da virus prenesu članovima svoje obitelji. Mimo naputka ministra zdravlja u kojem se preporučuje da se mogu za te dane obračunati stari godišnji odmori, jer je pitanje kad će ga moći iskoristiti, iz Ravnateljstva bolnice, traži se upis dana ovogodišnjeg odmora. I to retroaktivno.

Tko se tome suprostavio bio je pozvan kod glavne sestre bolnice, Darije Katuše, na razgovore o kojima se bruji i izvan bolničkog kruga. Tko se nije dao bio je na izvjestan način kažnjen od strane iste pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo koja ih premješta na druga radna mjesta. Neke su primljene na određeno vrijeme i glavna sestra je od njih tražila upis godišnjeg ili neće više raditi u bolnici, samo je dio događanja o kojima se govori sa strahom od glavne sestre zadarske bolnice. Medicinske sestre su se, kažu, osjećale kao da idu na suđenje na kojem im se spočitavalo da nemaju samoodricanja u situaciji kada drugi ostaju bez posla. Drugu stranu danas nismo uspjeli čuti jer na dva poziva u ured ravnatelja i isto toliko u ured  pomoćnice ravnatelja nije nam se javila glavna sestra Darija Katuša.

COVID sestrama i tehničarima, koji za svoj posao nisu dobili ni hvala od odgovorne osobe bolnice, lekcije je održala njegova pomoćnica. A sve to, osim što je nazakonito, ispada da se radilo kako bi Bolnica uštedjela na njihovim plaćama.

- Neke sestre su morale tijekom određene izolacije ići na godišnji odmor na što smo reagirali i u dogovoru s Ravnateljstvom ćemo vidjeti kako ćemo to riješiti, izjavila je zadarska sindikalistica Dajana Subić.

Na novinarski upit koliko sestara je moralo upisati godišnji odmor za COVID dane, kao niti na pitanje tko je imao pravo na karantenu u hotelu Kolovare, s obzirom da su neke sestre morale unajmiti apartman za samoizolaciju, nismo dobili odgovore.

Tek birokratsko i neodređeno očitovanje, naravno u pisanoj formi, ravnatelja Čuline.

"Sukladno zakonskim propisima medicinske sestre/tehničari na Odjelima COVID, koristile su svoje dane godišnjeg odmora. Isto tako obzirom da je Opća bolnica Zadar tijekom pandemije COVID-19 postupala prema odlukama Ministarstva zdravstva, odobreno im je i korištenje COVID dan, kaže ravnatelj kojem smo prethodno napisali da smo upite o ovom COVID slučaju poslali Ministarstvu zdravlja i Državnom inspektoratu od kojih očekujemo odgovore.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (62)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA